Ολυμπία Οδός: Νέα μεγάλη περιβαλλοντική πρωτοβουλία

Το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων θα υλοποιηθεί σε αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού, με την πρώτη φάση να ανατίθεται στην Omexom Hellas.

Ακούστε το άρθρο

Στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα – Πύργος θα σχεδιαστεί σύντομα το μεγαλύτερο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων που έχει αναπτυχθεί σε αυτοκινητόδρομο στη χώρα.

Συνολικά 17 φωτοβολταϊκά πάρκα θα εγκατασταθούν σε στέγαστρα και χώρους στάθμευσης των κέντρων συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, σε στέγαστρα σταθμών διοδίων και σε ανεκμεταλλευτούς χώρους κοντά σε κτήρια και σήραγγες εντός του Έργου Παραχώρησης.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου θα φτάσουν σε παραγωγική ισχύ περίπου 9,5MWp, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση περισσότερων από 1.000 κατοίκων[1]/χρόνο και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 5.000 τόνους ισοδύναμου CO2 ετησίως.

Σε εξέλιξη οι εργασίες για τις πρώτες μονάδες

Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι πρώτες μονάδες στο Ρίο και το Κιάτο θα τεθούν σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή η πρώτη φάση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί μέχρι το Φθινόπωρο, η οποία έχει ανατεθεί στην Omexom Hellas (VINCI Energies).

Μια δεύτερη φάση ανάπτυξης ανατέθηκε στην IXION Energy (AVAX) και βρίσκεται ήδη σε υπό μελέτη. Με αυτό το ολοκληρωμένο πλάνο, ο στόχος της εφαρμογής της ενεργειακής αυτάρκειας του αυτοκινητόδρομου στο 100% θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Ο Παναγιώτης Παπανικόλας, Διευθυντής της VINCI Concessions στην Ελλάδα, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, δήλωσε:

 «Σε συνέχεια του φιλόδοξου προγράμματος αύξησης των ηλεκτροφορτιστών κατά τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα που ξεκίνησαν πρόσφατα νέοι έργο: το μεγαλύτερο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων σε αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα. Δεσμευόμαστε να επιδείξουμε περιβαλλοντικές επιδόσεις με άμεσο θετικό αντίκτυπο και να συμβάλλουμε στον εθνικό στόχο για απανθρακοποίηση».

Πηγή: Δελτίο Τύπου

 

abb_img