Πότε θα «απογειωθούν» τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;

Ακούστε το άρθρο

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία των σχεδιαστών και των οδηγών ως η πιο πρωτοποριακή μορφή οδήγησης. Ο συνδυασμός ενός αυτοκινήτου με τη δυνατότητα πτήσης φαίνεται ότι είναι η τέλεια λύση για τη συμφόρηση των δρόμων, εξοικονομώντας χρόνο για όλους.

Σήμερα, είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια πραγματικότητα με ιπτάμενα αυτοκίνητα, αλλά πόσο κοντά είμαστε στα να γίνει ένα καθημερινό φαινόμενο;

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που εργάζονται πάνω στα ιπτάμενα αυτοκίνητα. Ο ιαπωνικός κολοσσός κατασκευής αυτοκινήτων Toyota έχει ήδη επενδύσει 275.000 λίρες (322.702 ευρώ) στον όμιλο Cartivator που αναπτύσσει ένα ιπτάμενο όχημα, ενώ η μητρική εταιρεία Volvo και Lotus Geely έχει αγοράσει την αμερικανική εταιρεία Terrafugia.

Πώς θα ήταν ένα βιώσιμο και λειτουργικό ιπτάμενο αυτοκίνητο;

Το Terrafugia Transition είναι λίγο-πολύ αυτό που πολλοί άνθρωποι θα φανταζόντουσαν ως ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο, αφού συνδυάζει πολλά στοιχεία ενός μικρού αεροσκάφους και ενός αυτοκινήτου.

Διαβάστε επίσης: Δημιουργία δικτύου για τα ιπτάμενα ταξί σε 65 πόλεις μεταξύ Λονδίνου και Λος Άντζελες

Ωστόσο, το Terrafugia εμφανίζει, επίσης, ένα από τα βασικά εμπόδια για ένα επιτυχημένο ιπτάμενο αυτοκίνητο: χρειάζεται διάδρομο για να μπορέσει να πετάξει.

Οι απαιτήσεις της ύπαρξης ενός διαδρόμου μειώνουν σημαντικά την ελκυστικότητα ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου ως βιώσιμου μεταφορικού μέσου. Αυτό είναι το αίνιγμα που άλλες εταιρείες που εργάζονται σε ιπτάμενα αυτοκίνητα προσπαθούν να λύσουν με σχέδια VTOL (οχήματα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης).

Ωστόσο, αυτό το είδος αεροσκάφους είναι ακριβό τόσο για την αγορά, όσο και τη λειτουργία του, αλλά απαιτεί και υψηλό βαθμό εκπαίδευσης από τον πιλότο.

Για να λειτουργήσει ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο, πρέπει να είναι οικονομικά προσιτό και απλό σε συνθήκες πτήσης, καθώς και στην οδήγηση.

Κάθετη απογείωση και προσγείωση

flying car inside

Η τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας των drones έχει απαντήσει σε μερικές από τις ερωτήσεις σχετικά με την ικανότητα VTOL και την εξάλειψη της ανάγκης για διάδρομο. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στην λειτουργικότητα ιπτάμενων αυτοκινήτων με αυτόν τον τύπο συστήματος πτήσης.

Ο Ian Constance, Διευθύνων Σύμβουλος του Advanced Propulsion Center, εξηγεί: “Προς το παρόν, η ιδέα ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου αφορά μόνο σε πλούσιους ανθρώπους και για αυτό θα κατασκευαστεί σε μικρούς αριθμούς. Νομίζω ότι το πραγματικό μέλλον αυτού του τύπου οχήματος βρίσκεται στην χρήση του ως ταξί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Toyota και η Geely είναι τόσο πρόθυμες να επενδύσουν και να αποκτήσουν εταιρείες που αναπτύσσουν ιπτάμενα αυτοκίνητα.

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα δεν θα παραμείνουν, ωστόσο, ένα άπιαστο όνειρο, καθώς πολλές από τις προκλήσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροναυπηγικής είναι οι ίδιες, όπως είναι η μείωση βάρους και αυξημένη απόδοση.

Διαβάστε επίσης: Στον… αέρα τα ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί από το 2026

Και πάλι, τα drones αποδεικνύονται μια καλή λύση για πολλούς που βλέπουν την αγορά ιπτάμενων αυτοκινήτων, όπως η Uber και η Boeing, αλλά απαιτούνται πολύ περισσότερα από ανεπτυγμένα drones για να κάνουν ένα αυτοκίνητο ικανό να πετάξει.

Το όνειρο του να βγούμε από το σπίτι μας το πρωί και να ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας προς τη δουλειά με το ιπτάμενο μας αυτοκίνητό μπορεί να παραμένει ένα εκπληκτικά απρόσιτο, προς το παρόν, σενάριο. Το μέλλον ,ωστόσο, θα είναι πιθανότατα διαφορετικό.

abb_img