Στον… αέρα τα ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί από το 2026

Μόλις πριν από δύο ημέρες γράφαμε στο CarsElectric.gr πως, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, η πιθανότητα να χρησιμοποιούμε ηλεκτρικά ιπτάμενα ελικόπτερα, στο κοντινό μέλλον, δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Chao-Yang Wang, Διευθυντής του Κέντρου Ηλεκτροχημικής Μηχανικής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια που ηγήθηκε της έρευνας που αφορά στην ταχύτερη φόρτιση των μπαταριών για eVTOL: «Ελπίζω πως με την δουλειά που έχουμε κάνει σε αυτή τη μελέτη, θα μπορέσουμε να δώσουμε στο κοινό μία στέρεη άποψη πως δεν χρειάζεται να περιμένουμε άλλα 20 χρόνια για να δούμε, επιτέλους, αυτά τα οχήματα».

Όπως φαίνεται, τα 20 χρόνια δεν θα χρειαστούν. Πιθανόν, σε μόλις πέντε χρόνια από σήμερα θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε.

Σε αυτό το συμπέρασμα μπορούμε να καταλήξουμε μετά την επισημοποίηση της παραγγελίας κατασκευής περισσότερων από 250 eVTOL στην πρωτοποριακή Eve Urban Air Mobility Solutions.

Ιπτάμενα ηλεκτρικά ταξί από το 2026

Ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αεροσκαφών, Eve Urban Air Mobility Solutions, θυγατρική της εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών, Embraer, δέχθηκε δύο μεγάλες παραγγελίες κατασκευής ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί σε διάστημα μόλις λίγων ημερών.

Οι εταιρείες Halo Aviation και Helisul Aviation παρήγγειλαν αρκετές μονάδες ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί (eVTOL) στην εταιρεία Eve. Οι παραγγελίες αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται το 2026.

Η Halo Aviation είναι μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφοράς με ελικόπτερο και δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία και έδωσε παραγγελία για 200 (eVTOL) ιπτάμενα ταξί. Τα μισά θα τα διαθέσει στις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα 100 στη Μ. Βρετανία, για τις μελλοντικές της ανάγκες.

Η συνεργασία Eve και Halo πρόκειται να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο, πέρα από την παραγγελία κατασκευής των 200 eVTOL, σκοπεύοντας στην εξέλιξη των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, στη δημιουργία ενός νέου συστήματος διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και τις διεύρυνση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων της Eve.

Η Halo, προς το παρόν, χρησιμοποιεί για τους πελάτες της τα ελικόπτερα Sikorsky S-76, Leonardo AW109 και AW169.

Σύμφωνα με την εταιρεία, στόχος της είναι, παράλληλα με τον υπάρχοντα διαθέσιμο στόλο ελικοπτέρων να προστεθούν τα ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τους πελάτες της.

«Πιστεύουμε πως η Eve έχει σχεδιάσει ένα αεροσκάφος, το οποίο είναι καλά προετοιμασμένο, όχι μόνο για την αρχική έγκρισή παραγωγής του από τους αρμόδιους φορείς, αλλά, επίσης, έχει μία αποδεδειγμένα καταγεγραμμένη παραγωγή αεροσκαφών», ανέφερε ο Kenneth C. Ricci της Directional Aviation.

Και δεύτερη μεγάλη παραγγελία για eVTOL

Η Eve δέχθηκε και δεύτερη μεγάλη παραγγελία από τη βραζιλιάνικη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ελικοπτέρου Helisul Aviation για την κατασκευή περισσότερων από 50 μονάδων eVTOL. Η Helisul σχεδιάζει να ξεκινήσει την παροχή υπηρεσιών ιπτάμενων ταξί μέσα στο 2026.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Βραζιλία που παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς με ελικόπτερο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Luis Carlos Munhoz da Rocha, εμπορικός διευθυντής της Helisul, ανέφερε: «Η Eve κοιτάζει πιο μπροστά από ότι έχει ανάγκη αυτή την στιγμή η αγορά και η Helisul θα ακολουθήσει μαζί της, χέρι – χέρι, αυτή τη διαδρομή. Με τις πόλεις να μεγαλώνουν και την κυκλοφορία αγαθών και προσωπικού να αυξάνεται και να πυκνώνει, η συνεργασία μας στο να δημιουργήσουμε έξυπνες λύσεις και πρακτικές στην αστική μετακίνηση θα αυξήσει την ποιότητα ζωής στις μεγαλουπόλεις, θα οδηγήσει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του χρόνου μετακίνησης από το ένα μέρος στο άλλο».

Τα eVTOL της Eve θα είναι τετραθέσια, τα οποία αρχικά θα απαιτούν την ανθρώπινη παρουσία για τη λειτουργία τους, αλλά η πρόβλεψη είναι μελλοντικά να λειτουργούν αυτόνομα!

Διαβάστε επίσης: Δεν είμαστε μακριά από την καθημερινή χρήση ιπτάμενων… ταξί, λένε ερευνητές

abb_img
spot_img