Volkswagen: Ένα βήμα πριν από την εξαγορά της Europcar

Ο γερμανικός όμιλος βρίσκεται ένα βήμα πριν εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του τον ευρωπαϊκό ηγέτη στις υπηρεσίες ενοικίασης οχημάτων, Europcar.

Ακούστε το άρθρο

Η Volkswagen επιδιώκει να αξιοποιήσει την τάση των καταναλωτών να νοικιάζουν αντί να κατέχουν ένα όχημα . Στο παρελθόν, το έκανε αφού κατείχε την εταιρεία Europcar. Πρόσφατα δήλωσε σε σκέψεις για εκ νέου αγορά του πλειοψηφικού μεριδίου της γαλλικής εταιρείας. Η πρότασή όμως είχε κριθεί τότε πολύ χαμηλή από τα funds που ελέγχουν την εταιρεία με έδρα το Παρίσι.

Η Volkswagen πούλησε την εταιρεία στον Γάλλο χρηματοοικονομικό επενδυτή Eurazeo (EURA.PA) το 2006 για 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Συμπεριλαμβανομένου του χρέους που τότε κατείχε.

europcar

Όταν χτύπησε η πανδημία, τα έσοδα της Europcar μειώθηκαν και συγκεκριμένα κατά 45% το 2020 φτάνοντας σε καθαρή ζημία τα 645 εκατομμυρία ευρώ. Οι μετοχές της ενισχύθηκαν όμως κατά 10% φέτος, λόγω της προοπτικής μιας προοδευτικής χαλάρωσης των παγκόσμιων ταξιδιωτικών περιορισμών.

Και έτσι η ηγεσία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen είναι σήμερα εκ νέου σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Europcar. Για μία συμφωνία που θα αποτιμούσε τα ίδια κεφάλαια της γαλλικής εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ( 3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η ενοικίαση ηλεκτρικών οχημάτων είναι μια αναδυόμενη τάση

Η Europcar επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ήταν σε συζητήσεις για μια πιθανή προσφορά σε περίπου 0,50 ευρώ ανά μετοχή.

Βέβαια την προηγούμενη προσφορά 0,44 ευρώ ανά μετοχή από τη Volkswagen και τους επενδυτές Attestor και Pon Holdings, την είχαν απορρίψει οι ιδιοκτήτες hedge funds της Europcar στα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την Europcar η ίδια ομάδα επενδυτών συμμετείχε και στη νέα προσέγγιση.

Η τάση των «carpooling» και «car sharing» στην Ελλάδα

Οι πηγές από το Reuters αναφέρουν επίσης ότι ενδεχόμενη επιτυχία μιας βασικής συμφωνίας είναι πιθανό να ανακοινωθεί την Τετάρτη. Τότε θα συνεδριάσουν χωριστά τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.

Ο ευρωπαϊκός ηγέτης στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου την Τετάρτη μετά το κλείσιμο της αγοράς. Τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου της Volkswagen θα α ανακοινώσει η εταιρεία την Πέμπτη.

Τέλος, πηγές από τον κλάδο αναφέρουν ότι η VW θα μπορούσε τώρα να κερδίσει προς όφελος της από τη χρήση του δίκτυο ενοικιάσεων της Europcar. Έτσι θα τη βοηθήσει να γίνει ένας ευρύτερος πάροχος διαφορετικών επιλογών μεταφοράς. Ειδικά σε μια εποχή που πηγαίνει προς τα ηλεκτρικά οχήματα.

abb_img