Η τάση των «carpooling» και «car sharing» έρχεται στην Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στις μεταφορές και το κυκλοφοριακό, που θα αλλάξει την εικόνα στην Αθήνας και γενικότερα της Αττικής, έκανε λόγο ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επεξεργάζεται και θα ανακοινωθεί σύντομα από τον υπουργό Κώστα Καραμανλή, ένα ολοκληρωμένο project για το κυκλοφοριακό, αφού δεν είναι θέμα ενός υπουργείου μόνο.

Όπως εξήγησε ο κ. Καραγιάννης, το κυκλοφοριακό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο και παρατηρείται σε όλες τις μεγαλουπόλεις.

«Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρακολουθήσαμε την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε, εργαστήκαμε πάνω σε ένα πλέγμα μέτρων και ο υπουργός ανακοίνωσε τον «Καθαρό Δακτύλιο». Που ναι μεν θα υπάρχουν τα μονά-ζυγά ΙΧ, αλλά θα κλείσουν και «παραθυράκια» που τώρα υπάρχουν».

Ανακοινώθηκε το Παρατηρητήριο Μεταφορών

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών, θα κινούνται ελεύθερα τα ηλεκτρικά οχήματα εντός του Δακτυλίου, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε και το Παρατηρητήριο Μεταφορών.

«Να καθίσουν όλοι οι αρμόδιοι, ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι συγκοινωνιολόγοι, τα υπουργεία, να αποφασίσουν τα μέτρα που χρειάζονται για να αλλάξουμε τις λειτουργίες της πόλης. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα είναι δίκαιες και θα υπηρετούν τη λογική του μέτρου».

Έρχονται το «carpooling» και «car sharing» στην Ελλάδα

Μάλιστα, όπως ανέφερε, στις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι και η σωστή εφαρμογή του «carpooling» και του «car sharing».

Τον Νοέμβριο ξεκινάει το τραμ στον Πειραιά

Ο υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στη λειτουργία του τραμ προς τον Πειραιά, επισημαίνοντας ότι από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια Νέο Φάληρο-Πειραιάς.

«Παρά το ότι ήταν μια υπόθεση που είχε πολλά προβλήματα, την λύσαμε και, όπως είχαμε δεσμευτεί, το τραμ ξεκινάει τα δρομολόγιά του προς τον Πειραιά το Νοέμβριο. Θα κάνει μια κυκλική διαδρομή από το Νέο Φάληρο, με 12 νέους σταθμούς. Ουσιαστικά θα εξυπηρετείται όλος ο Πειραιάς».

Ορόσημο το καλοκαίρι του 2022 για τη διαδρομή «Πειραιάς- Αεροδρόμιο» σε 50 λεπτά

Ερωτηθείς για το μετρό, ο κ. Καραγιάννης είπε: «Το καλοκαίρι του 2022, τον Ιούλιο, θα είναι έτοιμοι και οι τρεις εναπομείναντες σταθμοί, ο Πειραιάς, το Δημοτικό Θέατρο και τα Μανιάτικα. Άρα, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα συνδέεται με το αεροδρόμιο σε 50 λεπτά.

Ουσιαστικά, θα αποσυμφορήσουμε την κίνηση, γιατί οι μακροπρόθεσμες ενέργειες που κάνουμε σε επίπεδο υποδομών, σε αυτό ουσιαστικά αφορούν, στο να αποσυμφορείται όλη η κίνηση, να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και πιο φιλοπεριβαλλοντικά μέσα».

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικές εικόνες: Το CarsElectric στον μεγαλύτερο κόμβο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Έργο εθνικής σημασίας η ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω

Ο υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που γίνονται στη Δυτική Αττική, όπως η επέκταση του Προαστιακού Δυτικής Αττικής, η ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω και η επέκταση του μετρό προς το Ίλιον.

Όπως τόνισε, το έργο της ολοκλήρωσης της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω χαρακτηρίζεται σήμερα έργο «εθνικής σημασίας» και θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή για να αποσυμφορηθεί η κίνηση.

Δηλαδή, εξήγησε ο κ. Καραγιάννης, «Θα ολοκληρώσουμε το έργο της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, το τελευταίο 1,5 χιλιόμετρο, γιατί κάποια στιγμή ο δρόμος σταματάει στη μέση του πουθενά.

Επιπλέον, θα κατασκευάσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στον Σκαραμαγκά, που δεν υπάρχει και δημιουργεί ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα σε εκείνη την περιοχή, θα κατασκευάσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή των ναυπηγείων και θα αναβαθμίσουμε τον ανισόπεδο κόμβο Σχιστού.

Επίσης, θα αναβαθμίσουμε και την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου στην ευρύτερη περιοχή».

Προχωρούν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και της λεωφόρου Κύμης, ο υφυπουργός είπε: «Ξέρουμε το πρόβλημα που υπάρχει με την Αθηνών-Λαμίας στην άνοδο και στην κάθοδο, για αυτό προχωράμε την λεωφόρο Κύμης, ώστε να τη δημοπρατήσουμε μέχρι τα τέλη του χρόνου για να ξεκινήσει ως έργο. Και από εκεί και πέρα, εντός του 2022 θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τι ακριβώς θα κάνει και με τις επεκτάσεις της Αττική Οδού.

Σημασία έχει να σχεδιάζονται σωστά, να δημοπρατούνται σωστά και να κατασκευάζονται σωστά. Και είμαστε εδώ πέρα για να το κάνουμε αυτό», κατέληξε ο υφυπουργός.

Η Γραμμή 4 του μετρό θα αλλάξει τις κυκλοφοριακές συνήθειες στην Αττική

Για τη Γραμμή 4 του μετρό, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι ήδη «καταλαμβάνουμε εργοταξιακούς χώρους για να ξεκινήσουν τις πρόδρομες εργασίες. Ξεκινάμε ένα τεράστιο έργο, που θα αλλάξει όλες τις κυκλοφοριακές συνήθειες στην Αθήνα και στην Αττική. Υπολογίζουμε ότι 340.000 άνθρωποι θα χρησιμοποιούν καθημερινά τη γραμμή 4».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό το συγκεκριμένο είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο αυτή τη στιγμή, με 15 νέους σταθμούς.

«Η κατασκευή της Γραμμής 4 θα είναι ουσιαστικά ένα έναυσμα για να παρέμβουμε στις πλατείες μας, για να ενισχύσουμε το πράσινο στην Αθήνα και στην Αττική.

Όπως αντιλαμβάνονται οι πολίτες, τα έργα αυτά δεν γίνονται μόνο για το 2030, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Οι κάτοικοι να δείξουν υπομονή για να προχωρήσουμε ένα τεράστιο έργο.

Το κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να το κάνουμε κέντρο μιας ευρωπαϊκής πόλης. Να πυκνώσουμε τους σταθμούς του Μετρό και ο κόσμος να χρησιμοποιεί, ως ένα βαθμό περισσότερο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το Μετρό και το Τραμ και τα λεωφορεία».

Διαβάστε επίσης: Ride-hailing και ride-sharing: Οι νέες τάσεις της αστικής μετακίνησης στις ΗΠΑ

abb_img