Αλκοολόμετρο: Υποχρεωτικό σε κάθε αυτοκίνητο της Ε.Ε. από το 2024

Το αλκοολόμετρο ή Alcohol Interlock θα βρίσκεται υποχρεωτικά σε κάθε όχημα που κατασκευάζεται ή πωλείται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακούστε το άρθρο

Το αλκοολόμετρο ως μέτρο στοχεύει στον περιορισμό της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Ουσιαστικά, θα τοποθετείται σε κάθε όχημα που θα λαμβάνει έγκριση τύπου από τις 6 Ιουλίου του 2022 εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2024, κάθε όχημα που θα πωλείται στην Ε.Ε. θα φέρει αλκοολόμετρο ανεξαρτήτως της ημερομηνίας που έλαβε έγκριση τύπου.

Πώς λειτουργεί το Αλκοολόμετρο

Πριν την εκκίνηση του αυτοκινήτου θα απαιτείται ο έλεγχος του επιπέδου αλκοόλ στον οργανισμό του οδηγού. Σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία της εκάστοτε χώρας. Ουσιαστικά, το αλκοολόμετρο μέσω του στομίου ενός αναπνευστήρα θα ελέγχει αν ο οδηγός μπορεί να οδηγήσει. Σε περίπτωση που ο οδηγός αποδειχθεί ότι δεν είναι σε θέση να οδηγήσει λόγω μέθης, δεν θα ενεργοποιείται ο κινητήρας και το αυτοκίνητο θα παραμένει ακινητοποιημένο.

Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δεν είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία της Ε.Ε., καθώς καταγράφηκαν πάνω από 20.000 θάνατοι λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Επιπλέον, αν και 130.000 οδηγοί έχουν στερηθεί το δίπλωμα τους λόγω σχετικής παράβασης, περισσότεροι από 10.000 οδηγοί συνεχίζουν να οδηγούν χωρίς δίπλωμα.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αυξάνονται οι σκέψεις για μηδενικό όριο αλκοόλ στους οδηγούς. Ήδη σε Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία το εφαρμόζουν. Στη Σουηδία, μάλιστα, το αλκοολόμετρο χρησιμοποιείται για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Στο Βέλγιο, αν ο οδηγός λάβει πρόστιμο και εντοπιστεί ξανά υπό την επήρεια αλκοόλ, θα του επιβάλλεται βαρύ πρόστιμο. Και θα υποχρεούται να εγκαταστήσει το αλκοολόμετρο με δικά του έξοδα.

Τα ελληνικά στοιχεία

Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, ένας οδηγός θεωρείται υπό την επήρεια μέθης όταν βρεθεί με:

0,50 γρ. αλκοόλ ανά λίτρο αίματος

ή με

0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου αλκοόλ ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα

Σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται πρόστιμα από 200 έως 2.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Βάσω Δανέλλη-Μυλωνά:

«Πολλοί οδηγοί στην Ελλάδα δεν έχουν συνείδηση ότι δεν πρέπει να πίνουν και να οδηγούν. Το αλκοολόμετρο θα συμβάλλει στη μείωση των οδηγών που οδηγούν σε κατάσταση μέθης».

abb_img