Μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που θυμίζει… origami

Η διαμόρφωση των φύλλων μετάλλου μπορεί να είναι μια εύκολη δουλειά για ένα ρομπότ, αλλά τα οφέλη του για το περιβάλλον δεν είναι... μικρή υπόθεση.

Ακούστε το άρθρο

Τα οχήματα που προορίζονται για προσωπική μετακίνηση έχουν γίνει πιο μοντέρνα τα τελευταία χρόνια. Ο σχεδιασμός έχει περάσει σε νέο επίπεδο, κυρίως, με την εισαγωγή των ηλεκτρικών σκούτερ και ποδηλάτων.

Οι παραδοσιακές μοτοσυκλέτες, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι οι κυρίαρχοι τύποι μεταφοράς σε αυτή την κατηγορία. Οι βλαβερές τους επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι ευρέως γνωστές, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις της διαδικασία παραγωγής τους, λιγότερο.

Όμως μια σουηδική εταιρεία προσπαθεί να κάνει τη διαφορά. Το μυστικό της μάλιστα είναι ένα ρομπότ που διπλώνει μέταλλα σαν να ήταν χαρτί. Η διαδικασία μας θυμίζει την τεχνική… origami.

Το ηλεκτρικό σκούτερ Stilride

 

Η συμβατική διαδικασία κατασκευής των σκούτερ, περιλαμβάνει πολλά εξαρτήματα και μεγάλη σπατάλη υλικών. Η πιο κοινή δομή περιλαμβάνει ένα πλαστικό σώμα που είναι στερεωμένο πάνω σε ένα μεταλλικό πλαίσιο.

Αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει, σύμφωνα με τη σουηδική startup Stilride, η οποία προσπαθεί να αποδείξει την άποψή της λανσάροντας ένα ηλεκτρικό σκούτερ φτιαγμένο από αυτό που αποκαλούν «βιομηχανικό origami».

Αντί για περισσότερα από εκατό ξεχωριστά μέρη, το ηλεκτρικό σκούτερ Stilride μειώνει τον αριθμό σε περίπου 15. Το κύριο σώμα του σκούτερ δημιουργείται από λίγα μόνο φύλλα χάλυβα που διπλώνονται από έναν ρομποτικό βραχίονα.

Υπάρχουν πολλά οφέλη σε αυτή τη μάλλον καινοτόμο διαδικασία. Το πιο βασικό είναι η μείωση της σπατάλης του υλικού. Η διαδικασία καταναλώνει επίσης λιγότερη ενέργεια, επομένως και λιγότερα ορυκτά καύσιμα κατά την κατασκευή αυτών των σκούτερ.

Τα πλεονεκτήματα του Stilride

Τα ρομπότ που διπλώνουν αυτά τα φύλλα χάλυβα βασίζονται περισσότερο στο λογισμικό παρά στο υλικό για να πετύχουν το όμορφο αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι τα υπάρχοντα εργοστάσια μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αντίστοιχο εξοπλισμό για την κατασκευή αυτού του σκούτερ.

Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε λιγότερα εργοστάσια που μολύνουν τον πλανήτη. Η Stilride εξετάζει ακόμη και την επέκταση της τεχνολογίας της και σε άλλες διαδικασίες παραγωγής.

Επίσης αυτή η δομή που μοιάζει με origami ωφελεί και σε άλλα σημεία. Με λιγότερα εξαρτήματα, κάθε σκούτερ μπορεί να είναι ελαφρύτερο αλλά και δομικά πιο δυνατό.

Βέβαια αυτή η θεωρία θα δοκιμαστεί φέτος, μόλις η Stilride λανσάρει τον πρώτο της στόλο ηλεκτρικών σκούτερ. Κοιτάζοντας το μέλλον, η startup θέλει να στραφεί σε ακόμη πιο πράσινα υλικά, όπως ο ανακυκλωμένος χάλυβας.

SMEG Futro: Ένα ηλεκτρικό scooter ιδανικό… για πικ νικ

Έτσι θα καταφέρει να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος με πολλαπλούς τρόπους.

abb_img