DORO: Ένα «φωτεινό» concept στάθμευσης

Το Project DORO είναι μια εξαιρετικά «φωτεινή» ιδέα, η οποία δίνει λύση στο πρόβλημα εύρεσης θέσεων στάθμευσης.

Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότερες από τις ιδέες για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος επικεντρώνονται απλώς στη μετάβαση από το σημείο Α στο σημείο Β. Aλλά μια νέα σχεδιαστική πρόταση δίνει μια ενδιαφέρουσα λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων τείνουν να εστιάζουν στο πόσο προηγμένα θα είναι τα αυτοκίνητα στο μέλλον. Συχνά μάλιστα δίνουν έμφαση στα αυτόνομα οχήματα. Τα οχήματα, ωστόσο, δεν είναι πάντα υπό μεταφορά. Και ενώ υπάρχουν αρκετές ιδέες για την επίλυση των προβλημάτων της κυκλοφορίας, λίγοι σκέφτονται τα σημερινά προβλήματα στάθμευσης.

Trois: Ένα concept με ηλεκτρικά που… ανεβαίνουν τοίχους

Θέσεις στάθμευσης για όλους με το Project DORO

Τα φώτα του δρόμου είναι εκείνα που σιγά σιγά αναλαμβάνουν και άλλες λειτουργίες εκτός από το να φωτίζουν τον δρόμο μας. Οι συσκευές για τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων και οι ενσωματωμένοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων είναι κάποιες από αυτές.

Φυσικά χρησιμεύουν και στην τοποθέτηση των καμερών ασφαλείας και προβολέων για την προβολή διαφημίσεων στο έδαφος. Το Project DORO, ωστόσο, βλέπει τον χώρο κάτω από τις λάμπες του δρόμου ως την καλύτερη δυνατή λύση για την εύρεση χώρων στάθμευσης.

Το Project DORO είναι στην πραγματικότητα ένα περίπλοκο σύστημα με διάφορα μέρη. Αρχικά υπάρχει η πλατφόρμα-βάση με τους τροχούς και τον κινητήρα. Η πλατφόρμα αυτή μπορεί να αποσπαστεί από μια καμπίνα, που είναι το μέρος όπου κάθονται επιβάτες.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα περισσότερα μελλοντικά πρωτότυπα αυτοκινήτων, η καμπίνα μοιάζει με κάψουλα και έχει μεγάλα παράθυρα που δίνουν στους επιβάτες μια πανοραμική θέα στον έξω κόσμο.

LG Omnipod: Ένα διαφορετικό… ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Οι καμπίνες που δεν χρησιμοποιούνται υψώνονται ψηλά πάνω από το έδαφος και χρησιμεύουν ως καταφύγιο από τη βροχή, τη σκιά και τον ήλιο. Έτσι η στάθμευση στο πεζοδρόμιο που φράζει την κυκλοφορία θα αποτελέσει παρελθόν με την εναλλαγή όλων των παραπάνω στοιχείων.

Το Project DORO είναι ομολογουμένως ένα αρκετά μεγαλεπήβολο και πολύπλοκο σύστημα. Ένα σύστημα όμως που προϋποθέτει ότι θα υπάρχει ένα αξιόπιστο δίκτυο βάσεων, καμπινών και λάμπες για στάθμευση στο δρόμο.

Παρόλα αυτά η ιδέα δεν παύει να είναι «φωτεινή».

abb_img