Το πρόγραμμα SeaClear χρησιμοποιεί αυτόνομα συνεργαζόμενα ρομπότ για τον καθαρισμό του βυθού των ωκεανών. Πιο, συγκεκριμένα οι ερευνητές του προγράμματος χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την απομάκρυνση των απορριμμάτων.
Μάλιστα, το εν λόγω εγχείρημα διαφέρει από τις προηγούμενες προσπάθειες, οι οποίες εστίαζαν στη συλλογή των επιπλεόντων απορριμμάτων. Το SeaClear αναζητά, εντοπίζει και συλλέγει τα θαλάσσια απορρίμματα με τη χρήση ρομπότ.
Στον Σαρωνικό το πρώτο ηλεκτρικό πλοίο στην Ελλάδα
Πώς λειτουργεί το SeaClear
Το σύστημα του SeaClear αποτελείται από ένα σκάφος, ένα drone, δύο υποβρύχια ρομπότ και ένα καλάθι συλλογής. Το μητρικό πλοίο του συστήματος είναι το μη επανδρωμένο σκάφος, το οποίο σαρώνει τον βυθό με ένα σόναρ για την ανεύρεση συντριμμιών. Επιπλέον, λειτουργεί ως πηγή ενέργειας για τα υπόλοιπα ρομπότ, τα οποία επικοινωνούν μαζί του, φεύγουν, αλλά και επιστρέφουν σε αυτό.
Παράλληλα, σε περίπτωση καθαρού νερού το drone ψάχνει από αέρος μεγάλα κομμάτια συντριμμιών. Ακόμη, το ένα από τα δύο μικρότερα ρομπότ σαρώνει με σόναρ και κάμερα το βυθό για τον εντοπισμό μικρότερων συντριμμιών. Στη συνέχεια το άλλο ρομπότ συλλεγεί τα απορρίμματα με μιας μορφής «ηλεκτρική σκούπα».
Τέλος, το ρομπότ τοποθετεί τα απορρίμματα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο καλάθι, το οποίο αποτρέπει την είσοδο ξανά των απορριμμάτων στο νερό.
Elfly: Ηλεκτρικό υδροπλάνο από τη Νορβηγία!
Τα αποτελέσματα των δοκιμών
Η πρώτη δοκιμή του συστήματος έγινε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας τον Σεπτέμβριο του 2021. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής αυτής, τα εξαρτήματα του SeaClear λειτούργησαν ως σύστημα.
Υδρογόνο: Ένα χωριό στη Δυτική Μακεδονία πρωτοπορεί
Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τη δοκιμή στο λιμάνι του Αμβούργου το Μάιο του 2022. Λόγω κακής ορατότητας του νερού οι ερευνητές κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν μόνο τα σόναρ. Επομένως, το σύστημα στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν λειτούργησε εντελώς αυτόνομα.