Κβαντικές μπαταρίες: Φόρτιση μέσα σε λίγα λεπτά!

Οι κβαντικές μπαταρίες φορτίζουν σε λίγα λεπτά και ίσως αποτελούν τη λύση στη μείωση του χρόνου φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακούστε το άρθρο

Το άγχος αυτονομίας είναι πραγματικό και μεγαλώνει, όσο η ηλεκτροκίνηση αποκτά περισσότερους οπαδούς. Υπαρκτό, επομένως, είναι και το άγχος φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σε αυτή την περίπτωση ίσως δώσουν τη λύση οι κβαντικές μπαταρίες. Μάλιστα, οι εν λόγω μπαταρίες φορτίζουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι επενδύσεις στο χώρο των μπαταριών τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση. Ουσιαστικά, οι περισσότεροι επιθυμούν ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς προβλήματα αυτονομίας.

Είναι οι μπαταρίες βαρύτητας η λύση στο ενεργειακό;

Τι θα φέρουν οι κβαντικές μπαταρίες

Οι κβαντικές μπαταρίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Ωστόσο, στο μέλλον ίσως αποτελέσουν λύση στη μείωση του χρόνου φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, οι μπαταρίες αυτές πήραν το όνομα τους λόγω της συμμετοχής φωτονίων στη φόρτιση, τα οποία είναι κβάντα ενέργειας φωτεινής ακτινοβολίας.

Επιπλέον, ξεχωρίζουν για το γρήγορο ρυθμό φόρτισης τους. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος τους, τόσο γρηγορότερος είναι ο ρυθμός φόρτισης.

Volkswagen: Μεγάλη επένδυση σε μπαταρίες ηλεκτρικών

Το πείραμα του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας χρησιμοποιήσαν λέιζερ για να φορτίσουν τις μικροσκοπικές κβαντικές μπαταρίες, τις οποίες κατασκεύασαν. Μάλιστα, τις φόρτισαν ταχύτερα από τις συμβατικές μπαταρίες με κελιά, οι οποίες είναι σε παράλληλη διάταξη και φορτίζουν ταυτόχρονα.

Το πείραμα, λοιπόν, των ερευνητών απέδειξε την λειτουργία αυτών των μπαταριών. Επομένως, ο ρυθμός ανάπτυξης των κβαντικών μπαταριών θα είναι μεγαλύτερος στο μέλλον. Θα είναι δυνατή η αξιοποίηση τους σε κάθε ηλεκτρική συσκευή και στα ηλεκτρικά οχήματα.

Solid Power: Νέες μπαταρίες στερεάς κατάστασης

Τέλος, το επόμενο βήμα της έρευνας αφορά τη δημιουργία ενός λειτουργικού πρωτότυπου με κβαντικές μπαταρίες. Το συγκεκριμένο, λοιπόν, πρωτότυπο θα μπορούσε να φορτίσει μια υπαρκτή ηλεκτρική συσκευή.

abb_img