Hornsea 2: Αυτό είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκo στον κόσμο!

Το Hornsea 2 είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τέθηκε σε λειτουργία από την Orsted.

Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου είναι το Hornsea 2 και θα το βρείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εν λόγω πάρκο, το ανέπτυξε η δανέζικη εταιρεία Orsted 89 χιλιόμετρα από την ακτή του Γιορκσάιρ. Ουσιαστικά, το πάρκο δίνει ανανεώσιμη ενέργεια χαμηλού κόστους, 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Υπεράκτια αιολικά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες!

Το Hornsea 2 έχει ισχύ 1,3 GW

Το αιολικό πάρκο Hornsea 2 θα το βρει κανείς δίπλα ακριβώς από το «αδελφό» πάρκο Hornsea 1. Μάλιστα, τα δύο πάρκα προσφέρουν συνολική ενέργεια, η οποία τροφοδοτεί 2,5 εκατομμύρια σπίτια.

Η ισχύς του πρώτου πάρκου είναι 1,2 GW και του δεύτερου 1,3 GW. Πάντως, και οι δύο εγκαταστάσεις συμβάλλουν στο στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου για 50 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030.

Το Hornsea 2 περιλαμβάνει 165 ανεμογεννήτριες σε μία έκταση, ίση με 64.000 γήπεδα ποδοσφαίρου. Ακόμη, 390 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφέρουν την ισχύ από τις ανεμογεννήτριες στο Horseshoe Point του Lincolnshire. Τέλος, μία στροφή των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας προσφέρει ενέργεια 24 ωρών για ένα μέσο σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Hellenic Hydrogen: Motor Oil, ΔΕΗ και πράσινο υδρογόνο

Hornsea 2: Αυτό είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκo στον κόσμο!

Σχέδια και για 3ο υπεράκτιο αιολικό πάρκο

Η Orsted στοχεύει στην κατασκευή ενός τρίτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 2,8 GW στην ευρύτερη περιοχή με την ονομασία Hornsea 3. Μάλιστα, η εταιρεία διαθέτει ήδη 13 υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία παράγουν 6,2 GW ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες.

Υδρογόνο: Ένα χωριό στη Δυτική Μακεδονία πρωτοπορεί

Ο Duncan Clark, επικεφαλής της Orsted για το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πραγματικά παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Η ολοκλήρωση του Hοrnsea 2 είναι ένα τεράστιο ορόσημο για την υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας παγκοσμίως. Τρέχοντα παγκόσμια γεγονότα τονίζουν περισσότερο από ποτέ τη σημασία των έργων-ορόσημων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Hοrnsea 2 βοηθά το Ηνωμένο Βασίλειο να αυξήσει την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού εφοδιασμού του. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές μειώνοντας την εξάρτηση από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα».

abb_img