Που ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας το καλοκαίρι;

Με τις πυρκαγιές να καραδοκούν όπως κάθε καλοκαίρι, σε ορισμένες περιοχές υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία τιμωρείται με πρόστιμο.

Ακούστε το άρθρο

Κάθε καλοκαίρι ο φόβος για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι έντονος, με τις υψηλές θερμοκρασίες, και κυρίως με τους εμπρηστές που παραμονεύουν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει θεσπίσει περιορισμούς στην κυκλοφορία.

Απαγόρευση αλλά και πρόστιμο

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές ισχύει κατά την αντιπυρική περίοδο. Για την ακρίβεια από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Οκτωβρίου, τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι σε υψηλά επίπεδα. Τον δείκτη ορίζει ο ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, για περιπτώσεις που ο κίνδυνος είναι τουλάχιστον κατηγορίας 3 (υψηλή).

Ο εκάστοτε παραβάτης λαμβάνει υψηλό πρόστιμο (άρθρο 129 του ν. 4926/2022). Η απαγόρευση αυτή ισχύει για άλση, δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές για την αποτροπή πυρκαγιάς τις ημέρες αυξημένου κινδύνου.

Πώς γλιτώνεις την ουρά στα διόδια χωρίς e-pass;

Η κίνηση σε «απαγορευμένες» περιοχές έχει πρόστιμο ύψους 300 ευρώ. Το πρόστιμο το επιβάλλει η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, η Δασική Υπηρεσία ή η Δημοτική Αστυνομία. Οι παραβάτες έχουν προθεσμία 5 εργάσιμων ημερών για την υποβολή ένστασης. Το πρόστιμο όμως πρέπει να πληρωθεί εντός 15 εργάσιμων ημερών. Αυτό είναι εφικτό μέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο).

Η έκδοση του γίνεται απευθείας είτε από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο ή αρμόδιος φορέας επιβολής προστίμου), είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), είτε από τις Τράπεζες, είτε από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

Σκύλος και αυτοκίνητο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Που ισχύει η απαγόρευση;

Οι αποφάσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας υπάρχουν στη Διαύγεια. Εκεί θα δούμε την αναφορά των δρόμων για τους οποίους ισχύει το μέτρο απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων. Το μέτρο αυτό έχει εφαρμογή σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση στην Περιφέρεια Αττικής, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2023.

Ποιο λάθος κάνουμε οδηγώντας σε κυκλικούς κόμβους;

Η εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, αφορά οδούς και περιοχές, όπως αναφέρονται ΕΔΩ. Πριν από κάθε εξόρμηση δείτε τον χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για να αποφύγετε το πρόστιμο!

abb_img