Αύξηση τιμής στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λόγω… νικελίου

Αυξημένες αναμένονται οι τιμές στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, η οποία συνεπάγεται αύξηση και στο κόστος τους.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μάλιστα, μέχρι το 2030 η ζήτηση για EVs θα είναι 6 φορές μεγαλύτερη.

Επιπλέον, έως την κατάργηση των πωλήσεων των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών θα κυμαίνονται από 6,5 έως 40 εκατομμύρια ετησίως.

LeasePlan: Έτοιμη η Ελλάδα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ακριβά ηλεκτρικά αυτοκίνητα λόγω πρώτων υλών

Όσοι κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την προμήθεια των πρώτων υλών. Συγκεκριμένα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα βασικά, λοιπόν, στοιχεία για την κατασκευή μιας μπαταρίας είναι δυσεύρετα και προκαλούν συνεχώς τη σύναψη νεών συμφωνιών.

Για παράδειγμα η τιμή του νικελίου καταγράφει ανοδικές τάσεις και για τρίμηνα συμβόλαια αγγίζει τα 90.000 ευρώ. Αυτό, λοιπόν, σύμφωνα με τη Morgan Stanley θα αυξήσει περίπου κατά 1.000 ευρώ την τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Οι κατασκευαστές, επομένως, ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις πρώτων υλών για την κατασκευή μπαταριών με γνώμονα τη διατήρηση χαμηλής τιμής. Σκέφτονται, λοιπόν, να προχωρήσουν στην αντικατάσταση του νικελίου ή του κοβάλτιου με φθηνότερα στοιχεία, ώστε να διατηρήσουν χαμηλές τιμές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Καθυστερήσεις λόγω Ουκρανίας

Ο ανασταλτικός παράγοντας για την αγορά ηλεκτρικού

Το μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αποτελεί η έλλειψη δημόσιων υποδομών φόρτισης. Όσοι, λοιπόν, δεν διαθέτουν ιδιωτική θέση στάθμευσης εξαρτώνται από τους δημόσιους φορτιστές.

Fuel Pass: Δικαιούνται επιδότηση και τα ηλεκτρικά!

Η λύση του προβλήματος

Το ανωτέρω πρόβλημα θα λύσει η αύξηση της αυτονομίας, καθώς και της ταχύτητας της φόρτισης. Η τεχνολογική εξέλιξη θα προσφέρει ταχυφορτιστές, οι οποίοι μέσα σε 1 λεπτό θα φορτίζουν το 10% της μπαταρίας.

EVs: Αύξηση πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2022!

Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή, το μακρινό ταξίδι με ηλεκτρικά δεν φαντάζει ακατόρθωτο. Ο οδηγός, λοιπόν, κατά τη διάρκεια διαλείμματος από την οδήγηση, θα φορτίζει σε 30 λεπτά περίπου το 80% της μπαταρίας του αυτοκίνητου.

 

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!