Αγγίζουν τις 8.000 οι αιτήσεις του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Καλπάζει το Ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Ανάρπαστα τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ρεκόρ στα αυτοκίνητα. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του Προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που συνεχίζει να δέχεται αιτήματα καταναλωτών για επιδότηση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρώτου διμήνου (24 Αυγούστου – 26 Οκτωβρίου) λειτουργίας της πλατφόρμας υποβλήθηκαν 7.874 αιτήσεις για επιδοτήσεις ηλεκτρικών Ι.Χ., επαγγελματικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων, δίκυκλων ή τρίκυκλων οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον προαναφερόμενο αριθμό των αιτήσεων, οι 5.915, δηλαδή το 75,12% του συνόλου αφορούν στην επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Το μεγάλο ενδιαφέρον αποδίδεται στο υψηλό ποσοστό ενίσχυσης 40%, με ανώτατο ποσό τα 800 ευρώ.

Μεγάλος είναι ο αριθμός της διεκδίκησης επιχορήγησης και για τα ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανέρχονται σε 1.418 και αντιστοιχούν στο 18% του συνόλου.

Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Για την επιδότηση αγοράς αυτοκινήτων υποβλήθηκαν 540 αιτήσεις και αποτελούν σχεδόν το 7% του συνόλου. Ο αριθμός αυτός υπερκαλύπτει τον όγκο των πωλήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ήταν 522.

Στις 181 ανέρχονται επίσης οι αιτήσεις για την απόκτηση με επιδότηση φορτιστών οχημάτων.

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων που έχει κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκύπτει ότι στην αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχει δημιουργηθεί ένα τζίρος της τάξης των 39 εκ. ευρώ, ενώ η απορρόφηση του προγράμματος ανέρχεται στα 6,67 εκ. ευρώ.

Οι περισσότερες αιτήσεις (2.919) έχουν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους που ζουν στην Αττική και 1.389 από τα νησιά. Στις 946 είναι οι αιτήσεις που προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη.

Το σύνολο των αποσύρσεων (αυτοκίνητα, δίκυκλα και τρίκυκλα) ανέρχεται στις 988. Σύμφωνα με τα στοιχεία από όσους δικαιούνται την απόσυρση το 51% την εκμεταλλεύεται σβήνοντας ουσιαστικά τη μηχανή του παλιού ρυπογόνου οχήματος.

Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» θα είναι ανοικτό και το 2021 και για την ακρίβεια μέχρι την εξάντληση των πόρων του.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!