Χαρτογράφηση του θαλάσσιου χώρου για την τοποθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα οδηγήσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να «προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια που δεν θα προκαλεί εκπομπές ρύπων».

Οι συγκεκριμένοι στόχοι συμπεριλαμβάνουν την επέκταση της υπεράκτιας αμερικανικής αιολικής ικανότητας στα 30 γιγαβάτ (GW) μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Διαβάστε επίσης: Ο Θάνος Παπαδημητρίου επενδύει στην χαρτογράφηση των ωκεανών με υποβρύχια drones

Η χαρτογράφηση του θαλάσσιου βυθού με τη χρήση μίνι ηλεκτρικών αυτόνομων υποβρύχιων 

Η Bedrock, μια νεοσύστατη εταιρεία στο Ρίτσμοντ της Καλιφόρνια, έχει βρει μια καινοτόμο λύση για αυτή την περίπτωση.

Η εταιρεία στοχεύει στη χαρτογράφηση του θαλάσσιου βυθού χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (e-AUV), προκειμένου να βρει πού μπορεί να είναι κατάλληλο και βιώσιμο να εγκατασταθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπως αποκάλυψε σχετικά το CNBC.

bedrock

Επίσης η Terradepth, μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα το Austin του Τέξας, ανέφερε πώς θα μπορούσε σύντομα να στείλει το αυτόνομο υποβρύχιο Abraham, για να εξερευνήσει τους ωκεανούς σε μια προσπάθεια “εκδημοκρατισμού” της γνώσης σχετικά με τους ωκεανούς όλου του κόσμου.

Σε ένα δελτίο Τύπου, η Terradepth εξήγησε ότι οι πρώτες φάσεις δοκιμών του υποβρυχίου Abraham «απέδειξε ότι θα μπορούσε να συλλέξει δεδομένα από τον βυθό, καθώς και να επεξεργαστεί τα δεδομένα αυτά χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση».

bedrockocean.com

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Bedrock, Anthony DiMare, εξήγησε στο CNBC πώς τα υποβρύχια Bedrock εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές θαλάσσιες έρευνες που θα απαιτούσαν μεγάλα πλοία, βαρύ εξοπλισμό, κόστιζαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και χρειάζονταν έως και ένα ολόκληρο έτος για να παράγουν αποτελέσματα.

Αντί αυτού, τα ηλεκτρικά μίνι υπο-υποβρύχια της εταιρείας του χρησιμοποιούν αισθητήρες και στέλνουν τα δεδομένα που συλλέγουν στην υπηρεσία του Bedrock που βασίζεται σε cloud, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως από υπολογιστή.

Τα ηλεκτρικά υποβρύχια της Bedrock είναι επίσης φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς λειτουργούν με μπαταρίες ιόντων λιθίου. Αλλά αυτό δεν τα περιορίζει αρνητικά καθώς μπορούν να διεξάγουν έρευνες σε βάθος έως και 300 μέτρα.

Διαβάστε επίσης: Roboat: Το Άμστερνταμ ερευνά τις δυνατότητες των αυτόνομων ηλεκτρικών σκαφών

Τέλος, το Bedrock δεν αφορά μόνο σε χώρους κατάλληλους για υπεράκτια αιολική ενέργεια. Έχει επίσης έναν άλλο υψηλό στόχο. Στον ιστότοπο της εταιρείας, το Bedrock αναφέρει ότι η εταιρεία “δεσμεύεται να παρέχει στον κόσμο έναν δωρεάν, δημόσια διαθέσιμο χάρτη των ωκεανών του κόσμου μας, 50 φορές πιο λεπτομερή από τον τρέχοντα καλύτερο δημόσιο χάρτη που διατίθεται αυτή τη στιγμή”.

NEWSLETTERΟι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!