Οι λάτρεις του μπάσκετ σίγουρα θα θυμάστε το ρομπότ της Toyota στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2021. Το ρομπότ CUE εντυπωσίασε με τις ικανότητές του στο ημίχρονο του αγώνα ΗΠΑ–Γαλλία. Μάλιστα, το ανθρωποειδές ρομπότ είναι κατασκευής 2018. Σκοπός του είναι το σκοράρισμα με καλύτερη ακρίβεια και ευστοχία από τους επαγγελματίες μπασκετμπολίστες.
Η Toyota Ελλάς στηρίζει τη Διαφορετικότητα
Εντυπωσιακές ικανότητες το ρομπότ της Toyota
Το ρομπότ CUE έχει ύψος 208 εκατοστά και ζυγίζει μόλις 75 κιλά. Μάλιστα, το άνοιγμα των χεριών του είναι μεγαλύτερο από αυτό του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το ρομπότ διαθέτει ειδικούς αισθητήρες που υπολογίζουν άμεσα και με ακρίβεια την απόσταση από το καλάθι. Σαφώς και ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη που επιτρέπει τον καθορισμό της βέλτιστης γωνίας και δύναμης σε κάθε σουτ.
Έτσι, οι ελεύθερες βολές, τα τρίποντα και τα σουτ από τη μέση του γηπέδου, έχουν πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας. Βέβαια το ρομπότ της Toyota δεν είναι τόσο ευκίνητο και γρήγορο όσο ένας επαγγελματίας παίκτης του μπάσκετ. Κάθε σουτ απαιτεί 10 έως 15 δευτερόλεπτα, ώστε το ρομπότ της Toyota να υπολογίσει κάθε παράμετρο που αναφέρθηκε παραπάνω. Επομένως, μην περιμένετε να δείτε κόντρα μεταξύ του ανθρωποειδούς της Toyota και ενός star του NBA.
Η Toyota ετοιμάζει «ηλεκτρική» επέλαση
Μάλιστα, οι μηχανικοί της Toyota είναι εντυπωσιασμένοι από τις ικανότητες του δημιουργήματός τους. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα παράλληλο έργο εμπνευσμένο από το δημοφιλές manga που μετατράπηκε σε anime «SLAM DUNK», οδήγησε τελικά στην ανάπτυξη των ρομπότ CUE. Υπεύθυνη ομάδα είναι η Toyota Engineering Society (TES), με άπειρες ώρες μελέτης του ρομπότ. Η καλύτερη προσπάθεια τους ήταν το αυτόνομο CUE4 που είδαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
H Toyota επιμένει στο υδρογόνο!
Κατέχει και ρεκόρ Guinness
Το ρομπότ CUE πέτυχε το ρεκόρ Guinness για τις «Περισσότερες διαδοχικές ελεύθερες βολές μπάσκετ από ανθρωποειδές ρομπότ (υποβοηθούμενο)». Κατάφερε να πετύχει 2.020 διαδοχικές ελεύθερες βολές. Παρά τους περιορισμούς του, το ρομπότ CUE χρησιμεύει ως απόδειξη των εξελίξεων στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη.
Δείτε το σε δράση: