ΔΕΗ: Είσοδος στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης με τη σύσταση της “Olympus AI”

Οι επενδύσεις της ΔΕΗ σε ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, μεγάλα data centers και δίκτυο οπτικών ινών.

Ακούστε το άρθρο

Μεγάλα και πρωτοποριακά –για τα ελληνικά δεδομένα– πράγματα σχεδιάζει ο όμιλος της ΔΕΗ για το μέλλον. Μετά από μια χρονιά με μεγάλες συμφωνίες και εξαγορές, η ΔΕΗ προχώρησε στην ίδρυση της θυγατρικής της “Olympus AI”. Η εν λόγω εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος έχει αποκτήσει καταλυτική σημασία το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας AI εφαρμογές (software) για την ικανοποίηση αναγκών σε τομείς όπως η ενέργεια, η υγεία, η εκπαίδευση, οι μεταφορές και ο χρηματοοικονομικός τομέας.

Η “Olympus AI” συστήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) στις 30 Ιουλίου. Το αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο θα είναι 5 εκατομμύρια ευρώ και 100.000 μετοχές. Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας θα είναι ο Αλέξανδρος Πατεράκης, ενώ αντιπρόεδρος θα είναι ο Σωτήρης Χατζημιχαήλ. Σκοπό της εταιρείας αποτελεί η δραστηριοποίηση της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Νέα Μονάδα Παραγωγής Βιοαερίου στην Κοζάνη – Cars Electric

Δημιουργία εφαρμογών με τεχνητή νοημοσύνη από τη θυγατρική της ΔΕΗ

Όπως ήδη αναφέραμε, η “Olympus AI” θα αναπτύσσει εφαρμογές με Τεχνητή Νοημοσύνη, οι οποίες θα ικανοποιούν ανάγκες διαφόρων σημαντικών τομέων. Παράλληλα, η εταιρεία θα επενδύσει και στην έρευνα και ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης. Με άλλα λόγια, θα διεξάγει έρευνες και μελέτες για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Οι εφαρμογές (software) που θα δημιουργήσει η “Olympus AI” θα έχουν ανάγκη από μεγάλα data centers, αφού θα παράγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Ωστόσο, ο όμιλος ΔΕΗ έχει προνοήσει και για αυτό.

Toyota: Συνεργασία με Coca Cola και Air Liquide για φορτηγό υδρογόνου – Cars Electric

Αξιοποίηση των πρώην λιγνιτικών περιοχών για δημιουργία data centers 

Συγκεκριμένα, πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε την κατασκευή του πρώτου data center σε συνεργασία με την εταιρεία Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το κέντρο δεδομένων θα έχει δυναμικότητα 25 MW και θα βρίσκεται στην Αττική. Επιπλέον, η ΔΕΗ σκοπεύει να δημιουργήσει και άλλα, ακόμη μεγαλύτερα, data centers, αξιοποιώντας τις τεράστιες εκτάσεις που διαθέτει στις πρώην λιγνιτικές περιοχές. Μάλιστα, η ύπαρξη των παλαιών υποδομών της ΔΕΗ στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει στο εγχείρημα των data centers.

Βρετανία: Πρωτόγνωρη δικαστική διαμάχη με αφορμή την κλιματική κρίση – Cars Electric

Παροχή ενέργειας από ΑΠΕ και χρήση του δικτύου οπτικών ινών του Ομίλου

Ασφαλώς, τα μεγάλα data centers έχουν τεράστιες ανάγκες και σε ενέργεια, η οποία ιδανικά θα πρέπει να είναι και καθαρή. Ωστόσο, η ΔΕΗ θα μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες μέσα από την αξιοποίηση των ΑΠΕ που διαθέτει στις περιοχές κοντά στα κέντρα δεδομένων. Τέλος, μέσω του δικτύου οπτικών ινών Fiber To The Home που η ίδια αναπτύσσει, θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων για την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της.

abb_img