ΔΕΗ: Μείωση του μεριδίου της στην αγορά προμήθειας ρεύματος

Άνοδο των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στη μέση τάση, αλλά και διατήρηση της κυριαρχίας της στη χαμηλή τάση δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Ακούστε το άρθρο

Το νέο δελτίο που δημοσίευσε το Χρηματιστήριο Ενέργειας παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το δελτίο αφορά τον μήνα Απρίλιο και δείχνει στατιστικά στοιχεία για την πορεία της αγοράς μέσα στο διάστημα αυτό. Στα σημαντικά ευρήματα που απορρέουν από το δελτίο, είναι η πτώση του μεριδίου αγοράς που κατέχει η ΔΕΗ σε ποσοστό κάτω από 50%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο, το μερίδιο της ΔΕΗ τον μήνα Απρίλιο υποχώρησε στο 48,64% από 50,85% που ήταν τον Μάρτιο. Αυτό το ποσοστό αποτελεί ιστορικό χαμηλό για τη ΔΕΗ. Ουσιαστικά, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια αύξησης του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών προμήθειας ρεύματος. Παράλληλα, τα στοιχεία φανερώνουν μερικά ακόμη ενδιαφέροντα πράγματα.

Θεσσαλία: Περίπου 1,4 δισ. ευρώ το σχέδιο αποκατάστασης από “Daniel” και “Elias” – Cars Electric

Η αύξηση του μεριδίου αγοράς των ανταγωνιστών της ΔΕΗ

Αρχικά, οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι ως προς την αύξηση του μεριδίου τους είναι ο Μυτιληναίος, ο ΗΡΩΝ, η Elpedison και η NRG. Ειδικότερα, ως προς το σύνολο της αγοράς, δηλαδή την παροχή ρεύματος σε καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, ο Μυτιληναίος τον Απρίλιο είχε ποσοστό 16,66% από 15,56% τον Μάρτιο. Ταυτόχρονα, το ποσοστό της εταιρείας ΉΡΩΝ τον Απρίλιο ανέβηκε στο 12,80% από 12,24% τον Μάρτιο. Το ποσοστό της Elpedison ανέβηκε στο 6,59% από 6,30%, ενώ της NRG ανέβηκε στο 5,78% από 5,50%.

Στον αντίποδα, μικρή μείωση στο μερίδιο τους είδαν οι εταιρείες Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, Ζενίθ, και Volton. Αναλυτικότερα, το μερίδιο της εταιρείας Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας από το 3,51% τον Μάρτιο έπεσε στο 3,49% τον Απρίλιο, της Ζενίθ από το 2,42% έπεσε στο 2,30%, ενώ της Volton από το 1,22% έπεσε στο 1,18%. Μικρή αύξηση στο μερίδιο της εμφάνισε η Volterra. Συγκεκριμένα, από 1,86% τον Μάρτιο, το ποσοστό της ανέβηκε στο 1,97% τον Απρίλιο.

IEA: Ανάγκη για εξαπλάσια ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας τα επόμενα χρόνια – Cars Electric

Οι εξελίξεις στη μέση τάση που έκαναν τη διαφορά

Ενδιαφέρον έχουν και κάποιες άλλες παρατηρήσεις. Το μερίδιο της ΔΕΗ εμφάνισε μείωση κυρίως στη μέση τάση, η οποία αφορά μεγαλύτερους καταναλωτές, όπως εργοστάσια μεγάλων επιχειρήσεων. Στη μέση τάση,  το μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε από 38,96% τον Μάρτιο σε 34,28% τον Απρίλιο. Αντιθέτως, το μερίδιο του Μυτιληναίου αυξήθηκε από 16,35% σε 18,23%, της εταιρείας ΉΡΩΝ από 15,23% σε 16,61%, της NRG από 8,40% σε 9,31% και της Elpedison από 5,74% σε 6,10%.

Προχωράει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας – Cars Electric

Η κυριαρχία της ΔΕΗ στη χαμηλή τάση και η πρωτιά του Μυτιληναίου στην υψηλή τάση

Ωστόσο, το μερίδιο της ΔΕΗ στη χαμηλή τάση, η οποία αφορά τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, σημείωσε ελαφριά αύξηση από 63,07% σε 63,36%. Στη χαμηλή τάση η ΔΕΗ συνεχίζει να κυριαρχεί, αφού οι ανταγωνιστές της διατηρούν προς το παρόν πολύ μικρότερα ποσοστά. Τέλος, στην υψηλή τάση, που αφορά λίγους πολύ μεγάλους καταναλωτές, τα ηνία κατέχει ο Μυτιληναίος με 38,61%. Ακολουθεί ο ΉΡΩΝ με 27,25%, ενώ η ΔΕΗ έχει ποσοστό 20,09%.

abb_img