Δωρεάν φόρτιση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δωρεάν φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων απολαμβάνουν οι Θεσσαλοί ή οι περαστικοί ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις νέους σταθμούς στη Θεσσαλία πραγματοποιούν δωρεάν φόρτιση οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εγκατέστησε τους σταθμούς φόρτισης στη Λάρισα, το Βόλο και τα Τρίκαλα.

Η συμμετοχή της περιφέρειας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg Med EnernetMob οδήγησε στη εγκατάσταση των σταθμών φόρτισης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει σε φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους αστικής και περιαστικής μετακίνησης. Επιπλέον, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας έλαβε εκτός από τους τρεις σταθμούς φόρτισης διπλής εξόδου και το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Παράλληλα, απέκτησε ένα σύστημα παρακολούθησης, διαχείρισης διασύνδεσης και προβολής των σταθμών, καθώς και ένα λογισμικό διαχείρισης των σημείων φόρτισης. Ήδη, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν πραγματοποιήσει 75 φορτίσεις. Ο μέσος όρος φόρτισης, μάλιστα, ανήλθε σε 2,5 ώρες ανά ημέρα.

Οι πόλεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας που διαθέτουν σταθμό φόρτισης είναι οι εξής:

– Λάρισα: Κτήριο Περιφέρειας (Καλλισθένους και Θεοφράστου)

– Βόλος: Κτήριο Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας (Ελ. Βενιζέλου και Αναλήψεως)

– Τρίκαλα: Κτήριο Διεύθυνσης Μεταφορών – ΚΤΕΟ στον οικισμό Σωτήρας

Οι οδηγοί των ηλεκτρικών αυτοκινήτων προχωρούν στη δωρεάν φόρτιση συνδεόμενοι στην εφαρμογή Blink International μέσω κινητού. Ένας εναλλακτικός τρόπος για να απολαύσουν την δωρεάν φόρτιση οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είναι η προμήθεια της δωρεάν κάρτας πρόσβασης στους σταθμούς.

Την κάρτα μπορεί να την προμηθευτεί κανείς από τις εξής υπηρεσίες της Περιφέρειας:

– Λάρισα: Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (Κουμουνδούρου & Παπαναστασίου – Πλατεία Ρήγα Φεραίου),   τηλ. 2413506236

– Βόλος: Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (Ελ. Βενιζέλου & Αναλήψεως)  τηλ. 2421352484

– Τρίκαλα: Διεύθυνση Τεχνικών έργων (Βασίλη Τσιτσάνη 31) τηλ. 2431351524 και Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών-ΚΤΕΟ (Σωτήρα) τηλ. 2431353368,  241353319

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δήλωσε, ότι η περιφέρεια πραγματοποιεί γρήγορα βήματα προς την ηλεκτροκίνηση προσφέροντας δωρεάν φόρτιση στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων μέσω των σταθμών. Ουσιαστικά, συγχρονίζεται με τις ανάγκες της εποχής και τους ευρωπαϊκούς στόχους.

Δηλαδή, μία κλιματικά ουδέτερη ήπειρο, με μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και «πράσινα» έργα φιλικά προς το περιβάλλον. Η ηλεκτροκίνηση, κατά τον ίδιο, είναι η «πράσινη» επιλογή του μέλλοντος και συμβάλλει όχι μόνο στη σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και στη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Τέλος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην καθημερινότητα του πολίτη. Έχει αποσπάσει, μάλιστα, για το σύνολο της περιβαλλοντικής της πολιτικής το πρώτο βραβείο Green Award 2021 στην κατηγορία «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Πολιτικές σε Περιφέρεια».

abb_img