Δωρεάν στάθμευση για όλα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα στην Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Έρχεται η δωρεάν στάθμευση για τα ηλεκτροκίνητα και τα υβριδικά οχήματα από 1/1/2021.

Οι κάτοχοι ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αμιγώς ηλεκτρικών. αλλά και plug-in hybrid που έχουν ηλεκτρικό μοτέρ και θερμικό κινητήρα, αλλά στην πόλη κινούνται ως επί το πλείστον ηλεκτρικά, θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου 2021 να εκδίδουν μέσω του gov.gr, το ειδικό σήμα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών στάθμευσης στα κέντρα των πόλεων.

Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και των υφυπουργών Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου και υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη (ΦΕΚ Β 5570/17-12-2020).

Η δωρεάν στάθμευση για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης των δήμων, θα ισχύσει για την περίοδο 1/1/2021 – 31/12/2022.

Η εκτύπωση του ειδικού σήματος, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του ηλεκτροκίνητου οχήματος, είναι απλή.

Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή είτε μέσω του gov.gr ακολουθώντας τη «διαδρομή»: Πολίτης και Καθημερινότητα – Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής – Ηλεκτροκίνηση – Σήμα δωρεάν στάθμευσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων είτε απευθείας μέσω του συνδέσμου https://electric-vehicles.services.gov.gr.

Οι δικαιούχοι πιστοποιούνται αρχικά με τους κωδικούς Taxisnet, ενώ ακολούθως εισάγουν τον Αριθμό Πινακίδων Κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του κύριου ή/και κατόχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της ύπαρξης και της εγκυρότητας του ειδικού σήματος είναι η Δημοτική Αστυνομία.

abb_img