Είναι η BYD είναι η νέα βασίλισσα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Η δημοσίευση των εμπορικών στοιχείων της Tesla επιβεβαιώνει τη νέα ισορροπία δυνάμεων στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου.

Ακούστε το άρθρο

Η εταιρεία του Elon Musk, ήταν η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων για χρόνια, αλλά τώρα έφτασε μια ιστορική προσπέραση, αν και περιορίστηκε στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους: η κινεζική BYD, στην πραγματικότητα, πούλησε 526.409 ηλεκτρικά οχήματα, 30 χιλιάδες περισσότερα από τα 494.989 που παρέδωσε η Tesla.

Σημαντική ανάπτυξη. Η κινεζική εταιρεία, επιβεβαίωσε έτσι τις εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες είχαν αυξήσει τις πιθανότητες να ξεπεράσουν την εταιρεία του Μασκ, λόγω των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες. Το τέταρτο τρίμηνο, η BYD πέτυχε αύξηση πωλήσεων 60%, σε σύγκριση με περίπου 20% για την Tesla.

Η τελευταία μπορεί να «παρηγορηθεί» με το ετήσιο ρεκόρ, που αναφέρεται σε πάνω από 1,8 εκατομμύρια παραδόσεις, πάνω από 200 χιλιάδες περισσότερες από τις 1,574 εκατομμύρια της BYD. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι ρυθμοί ανάπτυξης των Κινέζων είναι σαφώς υψηλότεροι: +72,8% έναντι +38% των Αμερικανών. 

Ουσιαστικά, εάν διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό τους επόμενους μήνες, η BYD θα μπορούσε να κερδίσει και το ετήσιο στέμμα. Πιθανώς η εταιρεία Shenzhen να ανεβαίνει θέση με αξιοσημείωτη ταχύτητα, χάρη και στον μεγαλύτερο έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού. 

Τα εργοστάσιά της παράγουν επίσης μπαταρίες, ημιαγωγούς και άλλους τύπους οχημάτων, όπως λεωφορεία και μοντέλα plug-in. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την άνοδο: πέρυσι οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 3,024 εκατομμύρια, ποσοστό 61,86% υψηλότερο από το 2022 και ίσο με το συνολικό απόθεμα ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων που διατέθηκαν στην αγορά την προηγούμενη πενταετία. 

abb_img