Είπες κάτι κακό για την BYD; Δες τι έπαθαν 37 influencers που τόλμησαν!

Η BYD οδηγεί δεκάδες influencers στα δικαστήρια για δυσφήμιση. Πόσο κοστίζει τελικά μια γνώμη; Μάθε όλα όσα δεν ήξερες!

Ακούστε το άρθρο

Η σχέση ανάμεσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους δημιουργούς περιεχομένου, είναι συχνά λεπτή. Αν και οι εντάσεις υπάρχουν, σπάνια κλιμακώνονται σε νομικές ενέργειες. Όμως, όταν πρόκειται για τη BYD, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά.

Σύμφωνα με το CarNewsChina, η BYD έχει κινηθεί νομικά εναντίον 37 influencers, κατηγορώντας τους για δυσφημιστικά σχόλια. Επιπλέον, η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια «μαύρη λίστα» με 126 δημιουργούς περιεχομένου, που βρίσκονται υπό παρακολούθηση για τυχόν μελλοντικές… παρασπονδίες.

Η BYD έχει οργανώσει ένα ειδικό «Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης Ειδήσεων», που ενθαρρύνει το κοινό να καταγγέλλει ύποπτο ή αρνητικό περιεχόμενο. Και δεν το κάνει αδιάφορα: προσφέρει μπόνους από 50.000 έως και 5 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 6.900 έως 690.000 δολάρια), για πληροφορίες που οδηγούν σε ενέργειες κατά ψευδών αναρτήσεων.

Είπες κάτι κακό για την BYD; Δες τι έπαθαν 37 influencers που τόλμησαν!

Οι υποθέσεις που αναφέρονται είναι χαρακτηριστικές. Ένας influencer καταδικάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να πληρώσει 100.000 γιουάν (περίπου 13.800 δολάρια), επειδή ισχυρίστηκε ότι η BYD χειραγωγεί περιεχόμενο κατά ανταγωνιστών. Άλλος κατέληξε με πρόστιμο, επειδή υποστήριξε πως η εταιρεία βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Δείτε ακόμα: BYD Dolphin έπειτα από 220.000 χλμ: Αυτά είναι τα αποτελέσματα

Και αν αυτά φαίνονται υπερβολικά, η περίπτωση της Nissan Dongfeng το 2023 δίνει νέα διάσταση: μήνυσε έναν influencer για πάνω από 50 δυσφημιστικά TikTok βίντεο και ζήτησε 5 εκατομμύρια γιουάν αποζημίωση. Η Tesla έκανε κάτι παρόμοιο το 2022, πριν καταλήξει σε συμβιβασμό.

Η λίστα δεν σταματά εκεί. Great Wall Motors και Changan Automobile, έχουν επίσης προσφύγει νομικά κατά δημιουργών περιεχομένου. Είναι πλέον σαφές πως, τουλάχιστον στην Κίνα, η κριτική προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες, μπορεί να έχει βαριές συνέπειες, πολύ βαρύτερες από αυτές που βλέπουμε στη Δύση. Στη Δύση, ίσως η πιο γνωστή υπόθεση ήταν αυτή της Tesla εναντίον του Top Gear το 2008, που απορρίφθηκε λόγω έλλειψης κακής πρόθεσης.

Δείτε ακόμα: Πρώτη γνωριμία – BYD Dolphin SURF

Είπες κάτι κακό για την BYD; Δες τι έπαθαν 37 influencers που τόλμησαν!

Ας μην ξεχνάμε ότι στην Κίνα, η δυσφήμιση αποτελεί ποινικό αδίκημα, και ειδικά όταν αφορά μεγάλες εταιρείες με δεσμούς με το κράτος, ή το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ακόμη και αν υπάρχει βάση στους ισχυρισμούς, το να βλάψεις την εικόνα μιας τέτοιας εταιρείας, μπορεί να σε οδηγήσει σε δικαστικό αγώνα με βαρύ τίμημα.

Συμπερασματικά, οι influencers που στοχεύουν την BYD ή άλλες κινεζικές εταιρείες, πρέπει να γνωρίζουν: μια κακή ανάρτηση, μπορεί να σου κοστίσει όχι μόνο χρήματα, αλλά και την ίδια σου την καριέρα. Το μήνυμα που στέλνουν οι εταιρείες είναι ξεκάθαρο: Σκέψου πριν μιλήσεις ή γράψεις. 

Πηγή: insideevs.com