Έρχεται το τέλος για τεκμήρια και φόρο πολυτελείας!

Τα τεκμήρια και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης πρόκειται να καταργηθούν, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων, το οποίο θα προκαλέσει την κατάργηση των τεκμηρίων. Μάλιστα, το νέο σύστημα θα ανακουφίσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες.

Τα τεκμήρια και ο φόρος πολυτελείας θα μας αποχαιρετίσουν σταδιακά και κατά πάσα πιθανότητα σε 2 φάσεις. Η κατάργηση περιλαμβάνει εκτός των τεκμηρίων και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος αφορά τα αυτοκίνητα με κινητήρες πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά.

Η Ελβετία θα φορολογήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Τα τεκμήρια και ο υπολογισμός τους στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είδε για πρώτη φορά την εισαγωγή της μεθόδου των τεκμηρίων στο φορολογικό σύστημα το 1978. Οι αρμόδιοι επέλεξαν τη συγκεκριμένη μέθοδο, καθώς δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός της φοροδιαφυγής.

Τα τεκμήριο διαβίωσης, λοιπόν, σε αυτοκίνητα έως 1.200 κυβικά εκατοστά μεταφράζεται σε 4.000 ευρώ. Οι επόμενες κατηγορίες παίρνουν την ακόλουθη μορφή:

  • Αυτοκίνητα μεταξύ 200 και 2.000 κ.εκ. – προσαύξηση 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Αυτοκίνητα μεταξύ 2.001 και 3.000 κ.εκ. – προσαύξηση 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.εκ. – προσαύξηση 200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Ωστόσο, η παλαιότητα των αυτοκινήτων μειώνει και το κόστος των τεκμηρίων. Συγκεκριμένα, τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν 5 έως 10 χρόνια λαμβάνουν μείωση στα τεκμήρια τους κατά 30%. Η μείωση αγγίζει το 50% στην περίπτωση κυκλοφορίας του οχήματος για παραπάνω από 10 έτη.

Fuel Pass 2: Άνοιξε η πλατφόρμα!

Προς κατάργηση και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Συγχρόνως με την κατάργηση των τεκμηρίων θα δούμε και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας. Ο εν λόγω φόρος στα αυτοκίνητα μεταξύ 1.929 και 2.500 κ.εκ. φτάνει το 5% της αντικειμενικής δαπάνης. Επιπλέον, στα αυτοκίνητα άνω των 2.501 κ.εκ. το ποσοστό αγγίζει το 13%.

Fuel Pass 2 και Car Wallet…τον Ιούλιο!

Τα οφέλη για την αγορά του αυτοκίνητου

Η κατάργηση των τεκμηρίων θα ανανεώσει την αγορά του αυτοκίνητου. Πλέον, οι καταναλωτές δεν θα εστιάζουν την προσοχή τους σε αυτοκίνητα με κινητήρες κάτω από 1.929 κυβικά εκατοστά. Θα αγοράζουν, δηλαδή, αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού ευκολότερα. Ακόμη, πολλοί θα προχωρήσουν στην άρση της ακινησίας των οχημάτων, τα οποία είχαν αποσύρει λόγω μεγάλης φορολογίας.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!