Τα κράτη της Ευρώπης από τις αρχές του 2022 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν προσπαθήσει να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σε ένα ποσοστό το κατάφεραν. Η αύξηση των εισαγωγών LNG και η διαφοροποίηση των χωρών από τις οποίες εισάγουν φυσικό αέριο συνέβαλε σε αυτήν την εξέλιξη.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως η Ευρώπη συνεχίζει να έχει ανάγκη το ρωσικό φυσικό αέριο, προκειμένου να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Το φυσικό αέριο αυτό το λαμβάνει μέσω της Ουκρανίας. Η Ουκρανία είχε συνάψει συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία Gazprom για διαμετακόμιση ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω αγωγών. Η συμφωνία αυτή συνεχίζει να ισχύει και κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Κίνα: Συνεργασία με τους Ταλιμπάν για παραγωγή πετρελαίου – Cars Electric
Η λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης Ουκρανίας – Gazprom
Τα άσχημα νέα, λοιπόν, για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι πως αυτή η συμφωνία διαμετακόμισης λήγει στο τέλος του έτους. Παράλληλα, η Ουκρανία δεν σκοπεύει να την ανανεώσει, δεδομένου του πολέμου που δεν δείχνει να τελειώνει. Επομένως, τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να βρουν μια λύση σε συνεργασία με την Ουκρανία, ώστε να μην σταματήσει η παροχή αερίου από τους αγωγούς της και αντιμετωπίσει ξανά προβλήματα η ενεργειακή τους ασφάλεια.
IEA: Επενδύσεις 2 τρισ. δολαρίων σε καθαρή ενέργεια το 2024 – Cars Electric
Φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω…Ουκρανίας
Μια επιλογή που υπάρχει στο προσκήνιο είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αγοράζουν αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και να το διοχετεύουν στους αγωγούς της Ουκρανίας που έχουν κατεύθυνση προς την Ευρώπη. Αυτή την επιλογή υποστηρίζει και η ίδια η Ουκρανία. Τα έσοδα που αποκομίζει από τη διαμετακόμιση αποτελούν μια πολύ σημαντική πηγή χρηματοδότησης της οικονομίας της. Συγκεκριμένα, τα έσοδα της από αυτήν τη δραστηριότητα για το 2021 έφτασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Επομένως, η προοπτική του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη σε Ευρώπη και Ουκρανία. Παρόλα αυτά, σημαντικές εξελίξεις και τελικές αποφάσεις θα υπάρχουν προς το τέλος του έτους. Η έναρξη του χειμώνα στην Ευρώπη, καθώς και η λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης μεταξύ Ουκρανίας και Gazprom θα πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.