Κίνα: Συνεργασία με τους Ταλιμπάν για παραγωγή πετρελαίου

Οικονομικά οφέλη για το Αφγανιστάν και πολιτικά οφέλη για την Κίνα αποφέρει η συμφωνία μεταξύ CAPEIC - Ταλιμπάν.

Ακούστε το άρθρο

Η επένδυση που πραγματοποιεί η Κίνα στο Αφγανιστάν άρχισε προσφάτως να αποδίδει καρπούς. Πριν από έναν χρόνο, η κινεζική εταιρεία Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co (CAPEIC), ήρθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν για ανάπτυξη των αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας. Η συμφωνία αυτή θα είχε ισχύ για 25 χρόνια. Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η εφαρμογή της έχει ξεκινήσει.

Συγκεκριμένα, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν πουλήσει 150.000 τόνους αργού πετρελαίου από τη λεκάνη της Amu Darya. Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί με 1,1 εκατομμύρια βαρέλια. Τα έσοδα που έχουν αποφέρει οι πωλήσεις έως τώρα είναι περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια.

IEA: Επενδύσεις 2 τρισ. δολαρίων σε καθαρή ενέργεια το 2024 – Cars Electric

Συνολικές επενδύσεις 540 εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2026

Η συμφωνία της CAPEIC με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν προβλέπει επενδύσεις 150 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία το πρώτο έτος. Επίσης, προβλέπει συνολικές επενδύσεις 540 εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2026. Ωστόσο, η εταιρεία έχει επενδύσει μόνο 49 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής.  Αυτή η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα διαφόρων απροόπτων για την εταιρεία, όπως ανακριβείς εκτιμήσεις για το κόστος υλικών και εργασίας, καθώς και καθυστερήσεις από την πλευρά του Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν καταναλώνει περίπου 50.000 βαρέλια καθημερινά. Μέχρι πρότινος, κατέφευγε στην εισαγωγή τους από το Ιράν και το Ουζμπεκιστάν. Πλέον, τα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλάζουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η λεκάνη της Amu Darya, που περιλαμβάνει εδάφη του Αφγανιστάν και του Τατζικιστάν, περιέχει 962 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Ταυτόχρονα, περιέχει 52.025 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Η CAPEIC αποσκοπεί σε επιπλέον επενδύσεις, προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω την ημερήσια παραγωγή.

MYTILINEOS: Μετονομασία σε Metlen Energy & Metals – Cars Electric

Οι λόγοι πίσω από τη στάση που κρατάει η Κίνα στο Αφγανιστάν

Από διπλωματικής πλευράς, η Κίνα μοιάζει να χτίζει σχέση συνεργασίας με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Ένας λόγος που ίσως οδηγεί σε αυτή την εξέλιξη, είναι η προσπάθεια ενίσχυσης της σταθερότητας στο εσωτερικό του Αφγανιστάν. Εξάλλου, η Κίνα συνορεύει στα δυτικά με τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Πέραν αυτού, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που εξηγούν τη στάση της. Αφενός, η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την παρουσία της στην κεντρική Ασία, δεδομένων των μεγάλων επενδύσεων που προωθεί στην περιοχή. Αφετέρου, επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της στο Αφγανιστάν, έναντι περιφερειακών ανταγωνιστών όπως η Ρωσία και η Ινδία. Επομένως, η πραγματοποίηση επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια μεταξύ Κίνας και Αφγανιστάν προσφέρει οφέλη και στις δύο πλευρές.

 

 

 

 

 

abb_img