Γνωρίζεις ότι παρακολουθούν τα δεδομένα του αυτοκινήτου σου;

Τα ηλεκτρονικά συστήματα που είναι ενσωματωμένα στα σύγχρονα αυτοκίνητα, καταγράφουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η τακτική γύρω από τα δεδομένα, έχει βάλει στο στόχαστρο ανεξάρτητων οργανώσεων αρκετούς κατασκευαστές αυτοκινήτων. Τα ίδια πυρά δέχεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με απώτερο σκοπό να σταματήσει η καταγραφή των προσωπικών δεδομένων του οδηγού. Επιπλέον, η ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης καταγράφει πέρα από τη λειτουργία του οχήματος και τις συνήθειες ενός οδηγού.

Πέρα από τις οργανώσεις που πιέζουν για το σεβασμό της ιδιωτικότητας των οδηγών, στο ίδιο μοτίβο κινείται και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Για όσους δεν γνωρίζουν η Ομοσπονδία έχει έντονη δράση και σε τομείς οδικής ασφάλειας.

Η ασφάλιση by Tesla και στην Ευρώπη!

«My Car, my Data»

Εννέα οργανισμοί δημιούργησαν την καμπάνια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων με την ονομασία «My Car, my Data». Μάλιστα, μέσω αυτής της καμπάνιας, οι οργανισμοί πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε η καταγραφή των δεδομένων να αφορά αποκλειστικά στοιχεία του οχήματος. Προς το παρόν και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των οργανισμών, πολλές πληροφορίες περιέχουν προσωπικά δεδομένα του οδηγού και των επιβατών.

Γνωρίζεις πως σε παρακολουθούν μέσω του αυτοκινήτου σου;

Επιπλέον, αυτό που ταλανίζει τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι το ζήτημα της ιδιωτικότητας και η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου γύρω από αυτό. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα ενσωματώνουν περισσότερες εφαρμογές που καταγράφουν συνεχώς τα δεδομένα του χρήστη. Το ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την πορεία των δεδομένων και με ποιο τρόπο αυτά προστατεύονται από τυχόν επιτήδειους.

Κινητήρες βενζίνης και diesel: Μετά το τέλος τι;

Υπάρχει τρόπος προστασίας;

Μάλιστα, όσο πληθαίνει η συνδεσιμότητα εντός του οχήματος, τόσο μεγαλώνει η ποσότητα των δεδομένων. Αν ο χρήστης δεν επιθυμεί την παρακολούθηση των δεδομένων του, πρέπει να μειώσει τη συνδεσιμότητα με το όχημα. Μία καλή αρχή είναι να περιορίσει τη σύνδεση προσωπικών συσκευών με το infotainment.

Επιπλέον, για όσους δεν το γνωρίζουν ορισμένοι κατασκευαστές δίνουν τη δυνατότητα χρήσης του infotainment σε valet mode ή secret mode. Αυτό περιορίζει την παραγωγή δεδομένων, αρκεί να μην υπάρχει σύστημα δορυφορικής πλοήγησης.

Το εν λόγω σύστημα καταγράφει συνεχώς τη θέση του οχήματος και εξασφαλίζει την πλοήγηση στον εκάστοτε προορισμό. Για τη δουλειά αυτή, είναι καλύτερη η εφαρμογή του smartphone σας.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!