H2FastCell: Το ρομπότ που κατασκευάζει κυψέλες καυσίμου

Το έργο "H2FastCell" αποτελεί αντικείμενο συνεργασίας με στόχο την κατασκευή ενός ρομπότ που στοιβάζει κυψέλες καυσίμου σε 13 δευτερόλεπτα.

Ακούστε το άρθρο

Μια συναρπαστική συνεργασία μεταξύ ερευνητών του Fraunhofer IPA και του Black Forest Campus οδήγησε στη δημιουργία ενός καινοτόμου διδύμου ρομπότ που ανατρέπει τον τρόπο κατασκευής των κυψελών καυσίμου. Ο στόχος του έργου “H2FastCell” ήταν η ανάπτυξη ενός αυτοματοποιημένου συστήματος που θα επιτρέπει την ταχεία στοίβαση κυψελών καυσίμου μέσα σε δευτερόλεπτα. Αντικαθιστώντας, την προηγούμενη χειρωνακτική εργασία στα εργοστάσια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αυτοματοποίηση αυτής της διαδικασίας είναι κρίσιμη για τη μείωση του κόστους παραγωγής των συστημάτων κυψελών καυσίμου. Οι κυψέλες καυσίμου πρέπει να αντικαταστήσουν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης σε βαριές μεταφορές. Έτσι, η μαζική παραγωγή τους πρέπει να είναι αυτοματοποιημένη και αποδοτική.

XProLas: Οι ακτίνες X βελτιώνουν τις μπαταρίες ηλεκτρικών (;)

Τι μπορεί να κάνει το H2FastCell;

Πιο συγκεκριμένα, το δίδυμο ρομπότ που ανέπτυξε η ομάδα του Fraunhofer IPA και του Fraunhofer IPA είναι σε θέση να τοποθετήσει μια διπολική πλάκα ή μονάδα ηλεκτροδίων μεμβράνης στη στοίβα κυψελών καυσίμου κάθε δευτερόλεπτο. Με αυτήν την ταχύτητα, μια στοίβα με 400 μεμονωμένες κυψέλες καυσίμου μπορεί να είναι έτοιμη σε περίπου 13 λεπτά. Σε αντίθεση με την πολύ πιο χρονοβόρα χειροκίνητη παραγωγή.

Επίσης, η ακρίβεια είναι ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία στη βιομηχανική παραγωγή των κυψελών καυσίμου. Τα δύο ρομπότ λειτουργούν παράλληλα, ανιχνεύοντας και διορθώνοντας μικροσκοπικές αποκλίσεις στο σχήμα. Όπως επίσης και το μέγεθος κάθε κυψέλης καυσίμου κατά τη διάρκεια του ποιοτικού ελέγχου.

CASIP: Κινέζικη κοινοπραξία για μπαταρίες στερεάς κατάστασης

Πόσο κόστισε το έργο;

Εκτός από τους επιστήμονες, 5 εταιρείες από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη συνέβαλαν στο έργο H2FastCell. Επιπλέον, η χρηματοδότησή του έργου προήλθε από το Υπουργείο Οικονομικών, Εργασία και Τουρισμός της Βάδης-Βυρτεμβέργης, με περίπου 2,3 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, το έργο H2FastCell αναμένεται να επαναπροσδιορίσει το μέλλον της κυψελών καυσίμου και της ενέργειας. Τέλος, η ρομποτική κυψέλη είναι σε στάδιο δοκιμών στο Campus Schwarzwald στο Freudenstadt.

QuantumScape: Μπαταρίες στερεάς κατάστασης… 500.000 χιλιομέτρων

Ο Stefan Bogenrieder, διευθύνων σύμβουλος του Campus Schwarzwald, δήλωσε:

«Έχουμε θέσει έτσι τον θεμέλιο λίθο για το μελλοντικό μας ερευνητικό κέντρο για μια βιο-ευφυή κυκλική οικονομία υδρογόνου στον Μέλανα Δρυμό. Θέλουμε να συνεργαστούμε με εταιρείες στη Βάδη-Βυρτεμβέργη για την αξιοποίηση της τεχνολογίας του υδρογόνου για κινητή και σταθερή χρήση ως πηγή ενέργειας.»

Πηγή: Electrive

 

abb_img