CASIP: Κινέζικη κοινοπραξία για μπαταρίες στερεάς κατάστασης

Η κινέζικη κοινοπραξία CASIP μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών όπως BYD, CATL, Nio κ.α., προωθούν τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης.

Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα καταλαμβάνει ηγετική θέση στη βιομηχανία των μπαταριών και δείχνει το μέλλον με τη δημιουργία μιας τεράστιας κοινοπραξίας. Το όνομα αυτής είναι China All-Solid-State Battery Collaborative Innovation Platform (CASIP), στόχος της οποίας η καθιέρωση των μπαταριών στερεάς κατάστασης.

Ειδικότερα, η εν λόγω κοινοπραξία στοχεύει στη δημιουργία μιας πλήρους αλυσίδας εφοδιασμού για τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης έως το 2030. Επιπλέον, η CASIP δεσμεύεται να επενδύσει στη βασική έρευνα και τις τεχνολογίες, καθώς και στην κοινή ανάπτυξη και κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες στερεάς κατάστασης.

CATL: Νέα πλατφόρμα για αυτονομία 1.000 χιλιομέτρων

Ποιοι συμμετέχουν στην CASIP;

Η CASIP αποτελείται από κορυφαίους κατασκευαστές μπαταριών όπως η CATL, η BYD FinDreams Battery, η CALB, η Svolt Energy Technology, η EVE Energy και η Gotion High-tech. Φυσικά, από την συνεργασία δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι βασικοί παίκτες στην αυτοκινητοβιομηχανία, Nio και BYD.

Επίσης, στην κοινοπραξία συμμετέχουν σημαντικά κυβερνητικά όργανα. Αυτά είναι το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής, το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας. Όπως επίσης και η Επιτροπή Εποπτείας και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων του Κρατικού Συμβουλίου και η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας.

Η BYD σχεδιάζει κατασκευή εργοστασίου στο Μεξικό

Μεγάλη η σημασία της κινέζικης κοινοπραξίας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την έναρξη της κοινοπραξίας, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού, Miao Wei, υπογράμμισε τη σημασία αυτής της κίνησης.

Πιο αναλυτικά, δήλωσε ότι η αναλογία των οχημάτων νέας ενέργειας στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων θα υπερβεί το ήμισυ έως το 2025 ή το 2026. Αυτό αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχή εκμετάλλευση της μεγάλης αγοράς οχημάτων νέας ενέργειας. Όπως επίσης και την προώθηση της πρώιμης εκβιομηχάνισης των μπαταριών στερεάς κατάστασης.

Stellantis: Συνεργασία με την CATL για νέες μπαταρίες

Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Tsinghua Ouyang Minggao, που συμμετέχει επίσης στην κοινοπραξία δήλωσε:

«Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε έρευνα και ανάπτυξη υλικών. Θα επιταχύνει κατά πολύ την ταχύτητα της έρευνας και ανάπτυξης μπαταριών σε στερεά κατάσταση.

Μέχρι το 2030 περίπου, θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουμε μια σημαντική ανακάλυψη για την εκβιομηχάνιση των μπαταριών σε στερεά κατάσταση.»

Η Κίνα δείχνει τη δέσμευσή της για την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της ενέργειας και την αποκατάσταση της οικονομίας προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Με την CASIP στο επίκεντρο της προσπάθειας, η Κίνα προετοιμάζεται για ένα μέλλον με επαναστατικές τεχνολογίες και βιώσιμες λύσεις.

Πηγή: Nikkei.com

abb_img