Η άγνωστη ιστορία των πρώτων ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τη δεκαετία του 1920 ξεκίνησε η πτώση στο ενδιαφέρον για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λόγω της ανακάλυψης φτηνού πετρελαίου στο Τέξας.

Ηλεκτρικό όχημα (EV) είναι το όχημα που χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται σε επαναφορτιζόμενες συστοιχίες συσσωρευτών (κοινώς μπαταρίες). Η αμιγής ηλεκτροκίνηση δεν είναι νέα τεχνολογία, πρόκειται για την παλαιότερη στην αυτοκίνηση.

Ποιος εφηύρε το πρώτο EV είναι αβέβαιο, καθώς πολλοί εφευρέτες έχουν λάβει τα σχετικά credits. Στην ουσία, η δημιουργία τους αποτελούσε την εξέλιξη μίας σειράς καινοτομιών από τη μπαταρία μέχρι τον ηλεκτρικό κινητήρα.

Η πρώτη καταγραφή ηλεκτρικού κινητήρα έγινε το 1828, όπου ο Ούγγρος Ányos Jedlik εφηύρε έναν πρώιμο ηλεκτροκινητήρα που του έδωσε τη δυνατότητα να κατασκευάσει ένα μικρής κλίμακας μοντέλο ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Μοντέλο ηλεκτρικού οχήματος από τον Ányos Jedlik,
Μοντέλο ηλεκτρικού οχήματος από τον Ányos Jedlik, τον εφευρέτη ενός πρώιμου τύπου ηλεκτροκινητήρα

Σύμφωνα με τo Υπουργείο Ενέργειας της Αμερικής, ανάμεσα στο 1832 και το 1839, ο Σκωτσέζος Robert Anderson κατασκεύασε μια ηλεκτροκίνητη άμαξα, που λειτουργούσε με μη-επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1834, ο Thomas Davenport, σιδηρουργός από το Brandon του Vermont, δημιούργησε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μικρής κλίμακας. 

ηλεκτροκίνητη άμαξα
Ηλεκτροκίνητη Άμαξα

Το Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία αναφέρει ότι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο δημιουργήθηκε το 1835 από τον καθηγητή Χημείας και Τεχνολογίας Sibrandus Stratingh και δεν ζύγισε περισσότερο από τρία κιλά. Μπορούσε να οδηγήσει μία απόσταση 20 λεπτών όταν ήταν πλήρως φορτισμένo και να σηκώσει βάρος ως 1.5 κιλό. 

Μοντέλο Ηλεκτρικού Αυτοκίνητου
Μοντέλο Ηλεκτρικού Αυτοκίνητου

Το 1859 ήταν μία χρονιά-ορόσημο, καθώς δημιουργήθηκε η πρώτη επαναφορτιζόμενη ηλεκτρική μπαταρία, κάτι το οποίο κατέστησε εφικτό τη δημιουργία του πρώτου πρακτικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Στη συνέχεια, το 1884 ο Thomas Parker συντέλεσε στη δημιουργία των τραμ τα οποία κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια και παράλληλα δημιούργησε το πρώτο πρακτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας μπαταρίες που είχε κατασκευάσει ο ίδιος. Όπως μπορούμε να δούμε και στην παρακάτω εικόνα, τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν διέφεραν πολύ από τις άμαξες.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του Thomas Parker
Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του Thomas Parker

Μετέπειτα, τo 1889 ο William Morrison από το Des Moines της Iowa δημιουργεί με επιτυχία το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στις ΗΠΑ.

Διαφήμιση του 1896 για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Διαφήμιση του 1896 για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Στα τέλη 19ου αιώνα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν πιο δημοφιλή από τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης, καθώς προσέφεραν περισσότερη άνεση, ήταν λιγότερο θορυβώδη και ήταν πιο εύκολα στην λειτουργία τους.

Στις αρχές του 20ου αιώνα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Αμερική αποτελέσουν το 1/3 του συνόλου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν στο δρόμο.

Φωτογραφία σε δρόμο της Νέας Υόρκης στις αρχές του 20ου αιώνα.
Φωτογραφία σε δρόμο της Νέας Υόρκης στις αρχές του 20ου αιώνα

Το 1901 ο Ferdinand Porsche, δημιουργός της εταιρείας Porsche, δημιουργεί το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο στον κόσμο.

Το πρώτο υβριδικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο
Το πρώτο υβριδικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο

Τη δεκαετία του 1920 ξεκίνησε η πτώση στο ενδιαφέρον για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λόγω της ανακάλυψης φτηνού πετρελαίου στο Τέξας, η οποία παρέμεινε μέχρι τη δεκαετία του 1990, όπου υπήρχε και πάλι αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος.

Δείτε το ενδιαφέρον βίντεο για την ιστορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

               

abb_img
spot_img