Η BYD, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, ανέστειλε τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου αυτοκινήτων στο Μεξικό, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζουν να αντηχούν. Η απόφαση έρχεται παρά τη φιλοδοξία της BYD, να επεκτείνει την παρουσία της στην Αμερική και έρχεται μετά από μήνες στρατηγικής επαναξιολόγησης, εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών φραγμών και κανονιστικών κινδύνων.
«Τα γεωπολιτικά ζητήματα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αυτοκινητοβιομηχανία», αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο τη Στέλλα Λι, Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της BYD, σε συνέντευξή της στη Μπαΐα της Βραζιλίας, όπου η εταιρεία άνοιξε το πρώτο της εργοστάσιο εκτός Ασίας. «Τώρα όλοι επανεξετάζουν τη στρατηγική τους σε άλλες χώρες. Θέλουμε να περιμένουμε περισσότερη σαφήνεια, πριν λάβουμε την απόφασή μας».
Η BYD αναζητούσε ενεργά τρεις τοποθεσίες στο Μεξικό, για να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο παραγωγής μέχρι πέρυσι. Τον Μάρτιο, αναφέρθηκε ότι το Πεκίνο δεν είχε δώσει στην αυτοκινητοβιομηχανία το πράσινο φως για ένα εργοστάσιο εκεί (το οποίο χρειάζεται), εν μέσω ανησυχιών, ότι υπερβολική τεχνογνωσία θα μπορούσε να διαρρεύσει πέρα από τα σύνορα στις ΗΠΑ.
Η στρατηγική παύση έρχεται, καθώς ο Τραμπ ανακοινώνει σαρωτικούς δασμούς σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων νέων φόρων σε ορισμένα εισαγόμενα αγαθά, όπως τα οχήματα. Αυτό έχει διαταράξει τον σχεδιασμό της αλυσίδας εφοδιασμού σε ολόκληρο τον αυτοκινητοβιομηχανία. Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προειδοποιήσει ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να επιβάλουν δισεκατομμύρια σε πρόσθετα κόστη.
Ακόμη και η Audi λέγεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει παραγωγή στις ΗΠΑ. Το μεγάλο ηλεκτρικό SUV Q8 e-tron, υποτίθεται ότι θα βγει από τη γραμμή παραγωγής στο Μεξικό. Ωστόσο, λόγω των δασμών, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, εξετάζει την κατασκευή του, καθώς και άλλων οχημάτων, στις ΗΠΑ.
Παρόλο που η BYD δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στην παγκόσμια επέκταση, ιδίως στην Αμερική, ο χρόνος για την επόμενη μεγάλη επένδυσή της, παραμένει αβέβαιος. Η Λι υπογράμμισε, ότι ενώ η BYD συνεχίζει να αξιολογεί τις ευκαιρίες αύξησης της παραγωγής, το επικρατούν γεωπολιτικό κλίμα, περιπλέκει τις στρατηγικές αποφάσεις. «Θέλουμε να περιμένουμε περισσότερη σαφήνεια, πριν λάβουμε την απόφασή μας», επανέλαβε.
BYD: Ξεκινά η γραμμή παραγωγής στη Βραζιλία
Εν τω μεταξύ, η BYD ξεκίνησε επίσημα την παραγωγή, στο νέο της εργοστάσιο επιβατικών οχημάτων στο Καμακάρι της Βραζιλίας, ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά ηλεκτρικής κινητικότητας της Νότιας Αμερικής. Το εργοστάσιο, που εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου, είναι το πρώτο εργοστάσιο επιβατικών αυτοκινήτων της BYD στη χώρα και ξεκινά τη λειτουργία του, με την παραγωγή του Dolphin Mini, γνωστού διεθνώς ως Seagull.
Η εγκατάσταση στο Καμακάρι αντιπροσωπεύει μια επένδυση 5,5 δισεκατομμυρίων βραζιλιάνικων ρεάλ (1 δισεκατομμύριο δολάρια) και έχει αρχική ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 150.000 οχημάτων νέας ενέργειας. Πρόσθετα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των Song Pro και Chaser 05, θα ακολουθήσουν στις τοπικές γραμμές παραγωγής. Η ετήσια δυναμικότητα, λέγεται ότι είναι 150.000 μονάδες, η οποία αργότερα μπορεί να διπλασιαστεί σε 300.000 οχήματα.
Το εργοστάσιο, το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2023 , αποτελείται από τρεις εγκαταστάσεις παραγωγής, σε μια πρώην βιομηχανική εγκατάσταση της Ford, στην πολιτεία Bahia της Βραζιλίας, μία για ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, μία για σασί για ηλεκτρικά λεωφορεία και φορτηγά και μία τρίτη για την επεξεργασία λιθίου και φωσφορικού σιδήρου για τη διεθνή αγορά. Η αυτοκινητοβιομηχανία φέρεται να εξασφάλισε τα δικαιώματα για την εξόρυξη λιθίου στη Βραζιλία το 2023.
Η BYD εισήλθε στην αγορά επιβατικών οχημάτων της Βραζιλίας το 2021 και έκτοτε έχει συγκεντρώσει πωλήσεις άνω των 130.000 μονάδων. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι, μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, η BYD πούλησε πάνω από 20.000 μονάδες, γεγονός που την τοποθετεί στην κορυφή των πωλήσεων NEV στη Βραζιλία. Τον Μάιο, η εταιρεία κατέλαβε την τέταρτη θέση στη συνολική κατάταξη λιανικής πώλησης αυτοκινήτων της Βραζιλίας, εξασφαλίζοντας μερίδιο αγοράς 9,7%.
Τα εργοστάσια στη Μπαΐα δεν είναι οι πρώτες εγκαταστάσεις παραγωγής της BYD στη Βραζιλία. Η εταιρεία κατασκευάζει ήδη σασί ηλεκτρικών λεωφορείων στο Campinas στην πολιτεία του Σάο Πάολο της Βραζιλίας και λειτουργεί ένα εργοστάσιο για μονάδες μπαταριών για μπαταρίες λιθίου-σιδήρου-φωσφορικού στη Μανάους, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας της Βραζιλίας. Η BYD φέρεται επίσης να σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο υλικών μπαταριών στη Χιλή.
Πηγή: bloomberg.com