Στις 15 Φεβρουαρίου, στο δεύτερο συνέδριο καινοτομίας και ανάπτυξης μπαταριών στερεάς κατάστασης στην Κίνα, ο Sun Huajun, CTO της Shenzhen BYD Lithium Battery Co., Ltd., ανακοίνωσε ότι η BYD απέσυρε τις μπαταρίες 60 Ah από την πιλοτική γραμμή παραγωγής το 2024. Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει μια δοκιμαστική φάση μαζικής εγκατάστασης αυτών των μπαταριών το 2027, με στόχο την ευρεία εφαρμογή τους μετά το 2030. Ο Sun εκτίμησε επίσης ότι στο μέλλον, όταν η τεχνολογία εξελιχθεί και μαζικοποιηθεί, οι τριμερείς μπαταρίες στερεάς κατάστασης, θα έχουν παρόμοιο κόστος με τις αντίστοιχες υγρής κατάστασης.
Δείτε ακόμα: Μπαταρίες EVs: Πόσο κρατάνε
Ήδη από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, ο Sun είχε επισημάνει ότι η BYD θα συνεχίσει να επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη νέας γενιάς μπαταριών, συμπεριλαμβανομένων των στερεάς κατάστασης και νέων υλικών, με τις «μπαταρίες σουλφιδίου στερεάς κατάστασης» να αποτελούν μία από τις βασικές κατευθύνσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος 2027-2029, θα είναι μια φάση δοκιμών και επίδειξης για τις συγκεκριμένες μπαταρίες, κυρίως σε ηλεκτρικά οχήματα μεσαίας και υψηλής κατηγορίας, ενώ από το 2030 έως το 2032, αναμένεται η επέκτασή τους σε ένα ευρύτερο φάσμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Δείτε ακόμα: Έρχονται νέες πυρίμαχες μπαταρίες για τα EV
Ο Lian Yubo, επικεφαλής επιστήμονας της BYD και διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Μηχανικής Αυτοκινήτων, εξέφρασε παρόμοιες απόψεις, αναφέροντας ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, ενώ μια πενταετία είναι ένας πιο ρεαλιστικός ορίζοντας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου, δεν θα εκλείψουν τα επόμενα 15-20 χρόνια, καθώς παραμένουν ανταγωνιστικές από άποψη κόστους και ελέγχου υλικών. Σύμφωνα με τον Lian, οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης, θα χρησιμοποιούνται κυρίως σε premium μοντέλα, ενώ θα συνυπάρχουν με τις μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου, για διαφορετικές κατηγορίες οχημάτων.
Δείτε ακόμα: Νέα μελέτη της P3: Οι μπαταρίες των EV διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο
BYD: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην έρευνα και ανάπτυξη μπαταριών
Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης έχει επιταχύνει σημαντικά την έρευνα στον τομέα των μπαταριών, επιτρέποντας την ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Ο Ouyang Minggao, ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και πρόεδρος της China All-Solid-State Battery Industry-University-Research Platform Innovation (CASIP), τόνισε ότι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσε να αυξήσει την αποδοτικότητα της έρευνας κατά μία έως δύο τάξεις μεγέθους, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος ανάπτυξης κατά 70%-80%.
Δείτε ακόμη: Τι απώλειες έχουν οι μπαταρίες στην διάρκεια ζωής ενός EV
Η CASIP ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2024 από κορυφαίες εταιρείες στον χώρο των μπαταριών, όπως η CATL και η BYD, με στόχο την προώθηση της ακαδημαϊκής και βιομηχανικής ανάπτυξης των μπαταριών στερεάς κατάστασης στην Κίνα.