Στις 15 Φεβρουαρίου, στο δεύτερο China All-Solid-State Battery Innovation and Development Summit, ο Sun Huajun CTO της Shenzhen BYD Lithium Battery Co., Ltd., ανακοίνωσε ότι η BYD έχει ήδη αποσύρει μπαταρίες 60 Ah από την πιλοτική γραμμή παραγωγής το 2024 και σχεδιάζει να ξεκινήσει την επίδειξη μαζικής εγκατάστασης των νέων μπαταριών γύρω στο 2027, με στόχο την ευρεία εφαρμογή τους μετά το 2030. Επιπλέον, ο Sun πρόβλεψε ότι, μακροπρόθεσμα, οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης και οι τριμερείς μπαταρίες υγρής κατάστασης, θα έχουν παρόμοιες τιμές μετά την κλιμάκωση της παραγωγής.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Sun είχε ήδη αναφέρει ότι η BYD επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) της επόμενης γενιάς μπαταριών, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών στερεάς κατάστασης και νέων υλικών, με ιδιαίτερη έμφαση στις μπαταρίες στερεάς κατάστασης με βάση το θείο. Σύμφωνα με τον Sun, η περίοδος 2027-2029 θα είναι κρίσιμη για την επίδειξη αυτών των μπαταριών, κυρίως σε ηλεκτρικά οχήματα μεσαίας και υψηλής ποιότητας. Από το 2030 έως το 2032, οι μπαταρίες θειούχου στερεάς κατάστασης, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ευρέως σε κύρια ηλεκτρικά οχήματα.
Ο Lian Yubo, επικεφαλής επιστήμονας της BYD, συμφώνησε με αυτές τις προβλέψεις, υπογραμμίζοντας ότι η μετάβαση στις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, θα είναι αρκετά απαιτητική, με πιο ρεαλιστικό ορίζοντα τα πέντε χρόνια. Επιπλέον, ο Lian ανέφερε ότι οι μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τα επόμενα 15-20 χρόνια, λόγω του χαμηλού κόστους και της ευκολίας ελέγχου των υλικών τους. Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης, ωστόσο, θα απευθύνονται σε οχήματα υψηλών προδιαγραφών, συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες τεχνολογίες.
BYD: Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην έρευνα μπαταριών
Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI), έχει δώσει νέα ώθηση στην έρευνα και ανάπτυξη μπαταριών, επιτρέποντας την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων και τη βελτίωση της αποδοτικότητας. Ο Ouyang Minggao, ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και πρόεδρος της China All-Solid-State Battery Industry-University-Research Platform Innovation (CASIP), πρόβλεψε ότι η AI θα μπορούσε να αυξήσει την αποδοτικότητα της έρευνας κατά μία έως δύο τάξεις μεγέθους, μειώνοντας το κόστος R&D κατά 70%-80%.
Δείτε ακόμη: BYD SEALION 7: Διαθέσιμο στην Ελλάδα – Δείτε εκδόσεις και τιμές
Η CASIP, η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2024 από κορυφαίες εταιρείες όπως η CATL και η BYD, αποσκοπεί στην προώθηση της ακαδημαϊκής και βιομηχανικής ανάπτυξης των μπαταριών στερεάς κατάστασης στην Κίνα, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και βιομηχανίας.