Η Fiat τη πηγαίνει περίφημα… εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ

Η πορεία της Fiat σε διάφορες αγορές ανά τον κόσμο έχει θετικό πρόσημο, με το ηλεκτρικό μοντέλο 500e να κάνει τη διαφορά.

Ακούστε το άρθρο

H Fiat μπορεί να έχει υποστεί πτώση στην Ευρώπη, ενώ και η παρουσία της στις ΗΠΑ δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο, την βλέπουμε να σημειώνει αξιοσημείωτη πρόοδο σε άλλα μέρη του κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, το 2023, σημείωσε συνεχόμενη χρονιά αύξησης, ξεπερνώντας τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες του Stellantis, της μητρικής εταιρείας της. Αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε από την συγχώνευση της FCA-PSA το 2021, δημιουργώντας έναν γίγαντα αυτοκινήτων με περισσότερες από 14 μάρκες.

Σύμφωνα με την ιταλική μάρκα, η ζήτηση παρουσίασε αύξηση κατά 12% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Φτάνοντας, μάλιστα, τις 1,35 εκατομμύρια πωλήσεις. Το μερίδιο αγοράς της Fiat στην Ιταλία ήταν μόνο 12,8% το 2023, ή 11,1% αν συμπεριλάβουμε μόνο τα επιβατικά αυτοκίνητα. Άλλες περιοχές συνέβαλαν στην αύξηση των πωλήσεων. Για παράδειγμα, στην Τουρκία, το μερίδιο αγοράς της μάρκας ήταν 15,7% το περασμένο έτος, ενώ το 21,8% των νέων αγοραστών στη Βραζιλία προτίμησε ένα Fiat μοντέλο.

Fiat 600 Hybrid: Το δεύτερο εξηλεκτρισμένο βήμα

Σπάζοντας τα κοντέρ στην Αλγερία

Ωστόσο, το μερίδιο αγοράς της μάρκας τα «έσπασε» στην Αλγερία φτάνοντας το 78,6%! Επίσης, το 2023, η Fiat κατάφερε να αναπτυχθεί στη Νότια Αμερική, με περισσότερες από 542.000 πωλήσεις, κατακτώντας μερίδιο αγοράς 14,5%. Στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η Fiat ήταν η μάρκα με τις περισσότερες πωλήσεις για 5η συνεχή χρονιά, αντιπροσωπεύοντας το 15,7% του μεριδίου αγοράς.

To ηλεκτρικό Fiat Panda έρχεται το 2024

Ποια είναι τα δημοφιλέστερα μοντέλα της μάρκας;

Όσον αφορά τα δημοφιλή προϊόντα, το Panda ήταν το νούμερο ένα στην Ιταλία, ενώ το μικρό φορτηγό Strada ήταν δημοφιλές στη Βραζιλία. Οι περισσότεροι αγοραστές από Τουρκία και Αλγερία προτίμησαν ένα Tipo/Egea.

FIAT 500e: Best-seller στην Ευρώπη για το 2023

Το Fiat 500e κατέκτησε την Ευρώπη

Στην Ευρώπη, το ηλεκτρικό 500e κατέκτησε την κορυφή στα τμήματα Α και Β, με μερίδιο αγοράς 14,7%. Μάλιστα, το κομψό ηλεκτρικό ήταν το πιο δημοφιλές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το 500 της προηγούμενης γενιάς και το Panda κυριάρχησαν στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης, με μερίδιο αγοράς 44,4%.

Το 2024 δείχνει να είναι μια χρονιά ακόμα πιο επιτυχημένη για τη Fiat με την επίσημη κυκλοφορία ενός νέου Panda στην Ευρώπη και την πρώτη πλήρη χρονιά του μικρού crossover 600.

Πηγή: Motor1

 

abb_img