Η μικρή Φινλανδική πόλη που βραβεύτηκε ως η ιδανικότερη βιώσιμη πόλη – Μέρος 1ο

Με πληθυσμό, περίπου, 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η Φινλανδία είναι μία απέραντη χώρα με 180.000 λίμνες, ενώ το 76% του εδάφους της περιλαμβάνει δασώδεις εκτάσεις.

Το 2021, η Φινλανδία ψηφίστηκε ως η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να ζεις. Προφανώς, με τόσο μεγάλες εκτάσεις φύσης που προσφέρει και με την αραιή κατοίκηση που υπάρχει, δεν είναι και τόσο «παράξενο» που έφτασε στην κορυφή της λίστας!

Εάν σε όλα αυτά προσθέσεις και το δωρεάν, εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας – το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο στον κόσμο – την γυναικοκρατούμενη κυβέρνηση και το γεγονός πως στη Φινλανδία υπάρχουν περισσότερες σάουνες από ότι αυτοκίνητα, άνετα μπορείς να την χαρακτηρίσεις τη «Γη της Επαγγελίας» ή «έναν παράδεισο επί Γης».

Φυσικά, κανείς δεν θα μπορούσε να πει πως στη Φινλανδία όλα είναι, και λειτουργούν, τέλεια. Στη χώρα υπάρχουν περιστατικά ρατσισμού και τρανσοφοβίας, ενώ ο ιθαγενής πληθυσμός των «Sami» εξαιρείται από κυβερνητικά πόστα και αντιμετωπίζεται με προκατάληψη. Τέλος, ο -σχεδόν μόνιμα- γκρίζος και βροχερός καιρός βαραίνει την… κατάσταση!

Εν κατακλείδι, η Φινλανδία είναι, και αυτή, μία χώρα με τα θετικά και τα αρνητικά της, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου, που προσπαθεί να είναι προοδευτική, μέσα στο πλαίσιο της δικής της κουλτούρας.

Άριστα στη βιωσιμότητα για το Λάχτι

Όταν όμως η κουβέντα έρχεται στη βιωσιμότητα, τότε είναι που η Φινλανδία ξεχωρίζει! Είναι γνωστό πως οι Σκανδιναβικές χώρες πρωτοπορούν όσον αφορά στην «πράσινη ανάπτυξη» και την οικολογία, όμως μία φινλανδική πόλη ξεχωρίζει από όλες, και όταν λέμε όλες, εννοούμε από όλες τις πόλεις του κόσμου! Και όχι, δεν αναφερόμαστε στο Ελσίνκι.

Η φινλανδική πόλη Λάχτι βραβεύτηκε ως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα για το 2021 και είναι η μικρότερη και βορειότερη πόλη που έχει βραβευτεί έως σήμερα.

Όπως αναφέρει το euronews, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανταμείβει πόλεις της Ευρώπης που έχουν δεσμευτεί στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι τοπικές αρχές στη βελτίωση του περιβάλλοντος και στην υψηλού επιπέδου δέσμευση τους για πραγματική πρόοδο.

Οι Ευρωπαϊκές Πράσινες Πρωτεύουσες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να εμπνεύσουν και να δώσουν κίνητρα σε άλλες πόλεις προωθώντας τις καλές περιβαλλοντικές πρακτικές και εμπειρίες, καθώς και τη διάδοση του σκοπού του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας: Πράσινες πόλεις – κατάλληλες για ζωή!

Στο επόμενο μέρος του αφιερώματος στη φινλανδική πόλη Λάχτι, θα πάρουμε μια γεύση για το πως είναι η ζωή σε αυτήν την πόλη και πως κατέκτησε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2021.

Παρακάτω δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο του 2020 που δείχνει τις ομορφιές του Λάχτι:

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το EVmoji για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλεκτροκίνησης 2021

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!