Η Tesla φαίνεται να χάνει την αίγλη της στην Κίνα, σύμφωνα με έρευνα της UBS. Μόλις το 14% των Κινέζων καταναλωτών θεωρούν πλέον την Tesla την κορυφαία μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων, ποσοστό που έχει υποχωρήσει σημαντικά από το 30% του 2020. Αντίθετα, εγχώριες εταιρείες όπως η BYD και η Xiaomi ανεβαίνουν ραγδαία, προσφέροντας προηγμένες τεχνολογίες, πιο ελκυστικές τιμές και πλούσιο εξοπλισμό, που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της αγοράς.
Δείτε ακόμα: BYD: Αυτό είναι το ηλεκτρικό υπερόπλο με 1.305 PS και 720 χλμ αυτονομία!
Αυτή η πτωτική τάση, δεν περιορίζεται μόνο στην Κίνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Tesla βλέπει τη φήμη της να φθίνει: το ποσοστό των καταναλωτών που τη θεωρούν κορυφαία έπεσε από 22% σε 18%. Στις ΗΠΑ, η προτίμηση μειώθηκε από 38% σε 29%, ενώ στην Ευρώπη, έφτασε μόλις στο 15%, πίσω από παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Audi και η BMW.
Οι λόγοι διαφέρουν ανά περιοχή. Στην Κίνα, η Tesla δεν θεωρείται πλέον τεχνολογικός ηγέτης. Στην Ευρώπη, η πολιτική στάση του Elon Musk, ίσως επηρεάζει αρνητικά το brand. Στις ΗΠΑ, τα παράπονα αφορούν την περιορισμένη γκάμα και τις τιμές που παραμένουν ψηλά.
Από την άλλη πλευρά, η Xiaomi, πραγματοποιεί θεαματική είσοδο στην αγορά. Το σεντάν SU7 ξεπέρασε το Tesla Model 3 τον Απρίλιο, με πωλήσεις 26.223 μονάδων. Το νέο SUV YU7, άμεσος ανταγωνιστής του Model Y, φέρει προηγμένα χαρακτηριστικά όπως αστική υποβοήθηση οδήγησης και μεγάλη οθόνη, όλα σε τιμές που «μιλούν» στους Κινέζους καταναλωτές.
Η BYD συνεχίζει να επεκτείνει την κυριαρχία της. Τον Απρίλιο ξεπέρασε για πρώτη φορά την Tesla σε πωλήσεις στην Ευρώπη, ενώ στην Κίνα η υπεροχή της είναι εμφανής. Οι πωλήσεις της Tesla στην κινεζική αγορά, μειώθηκαν κατά 60% σε έναν μήνα, φτάνοντας τις 28.731 μονάδες τον Απρίλιο.
Η τεχνολογική υπεροχή που κάποτε χαρακτήριζε την Tesla, φαίνεται να αμφισβητείται πλέον. Το νέο σεντάν της Xpeng, προσφέρει δυνατότητες έξυπνης οδήγησης σε μισό κόστος από το Model 3, ενώ η Xiaomi ήδη διαθέτει αστικό σύστημα NOA (Navigate on Autopilot), σε ακριβά της μοντέλα. Αντίθετα, το σύστημα FSD (Full Self-Driving) της Tesla, παραμένει ακριβό και μη πλήρως λειτουργικό στην κινεζική αγορά.
Όλα δείχνουν ότι η Tesla βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Με την τοπική ανταγωνιστική πίεση να εντείνεται, η εταιρεία καλείται να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της, είτε μέσα από αναπροσαρμογή τιμών, είτε με αναβάθμιση των χαρακτηριστικών των οχημάτων της.
Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2025 (Ιανουάριος – Απρίλιος), η Tesla πούλησε 163.338 οχήματα στην Κίνα, σημειώνοντας μικρή μείωση 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Την ίδια στιγμή, η BYD πούλησε 886.240 μονάδες (+12,9%), ενώ η Xiaomi σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο με 104.454 πωλήσεις – αύξηση 1379,9% – αν και ξεκίνησε τις παραδόσεις μόλις τον Απρίλιο του 2024.
Η Tesla ίσως παραμένει παγκόσμιο brand, αλλά η Κίνα στέλνει ένα σαφές μήνυμα: η τοπική καινοτομία δεν συγχωρεί την αδράνεια.