Η Tesla κατηγορείται για ρατσισμό στο εργασιακό της περιβάλλον

Σοβαρές καταγγελίες για συστηματικές φυλετικές διακρίσεις στο εργοστάσιο της Tesla στο Fremont της Καλιφόρνια. Τι απαντά η εταιρεία.

Ακούστε το άρθρο

Το Υπουργείο Δίκαιης Απασχόλησης και Στέγασης της Καλιφόρνια (DEFH) μήνυσε την Tesla για ρατσιστικό εργασιακό περιβάλλον στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Fremont.

Συγκεκριμένα, η μήνυση αναφέρει ότι η Tesla χρησιμοποιεί μαύρους εργάτες κάτω από εξωφρενικές εργασιακές συνθήκες. Η αγωγή καταδεικνύει περιστατικά άσχημης σωματικής εργασίας, αλλά και «κακή» συμπεριφορά των υπολοίπων εργαζομένων προς μαύρους και Αφροαμερικάνους υπαλλήλους.

Τα περιστατικά στο εργοστάσιο του Fremont

Τα πραγματικά περιστατικά της μήνυσης αναφέρουν ότι επικεφαλής, επόπτες και διευθυντές χρησιμοποιούν προσβλητική φρασεολογία απευθυνόμενοι σε μαύρους εργαζόμενους.

Επιπλέον, βρέθηκαν διάφορα σύμβολα, όπως η σβάστικα, τα αρχικά της Κου-Κλουξ-Κλαν και η λέξη «Nigger» αποτυπωμένα σε διάφορα σημεία του εργοστασίου, όπως τραπεζαρίες, τουαλέτες και μηχανήματα.

Google: Ποια μάρκα αυτοκινήτου είναι η πιο δημοφιλής σε αναζητήσεις;

Η απάντηση της Tesla

Η Tesla κατηγορείται για ρατσισμό στο εργασιακό της περιβάλλον

H Tesla απάντησε στη μήνυση του υπουργείου με μια δημοσίευση στην ιστοσελίδα της. Συγκεκριμένα, η αμερικάνικη εταιρεία αποδοκιμάζει κάθε μορφή διάκρισης και παρενόχλησης εντός του εργασιακού της χώρου. Έχει συστήσει, μάλιστα, μια ομάδα σχέσεων των εργαζόμενων, υπεύθυνη για την απάντηση και την έρευνα τέτοιου είδους παραπόνων.

Παράλληλα, η αμερικάνικη εταιρεία υιοθετεί αυστηρές ποινές για την αντιμετώπιση ρατσιστικών συμπεριφορών. Έχει επιπλήξει ή και απολύσει υπαλλήλους που εμπλέκονται σε περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς ή χρησιμοποιούν ρατσιστική και προσβλητική φρασεολογία προς τους συναδέλφους τους.

Η εταιρεία αφήνει αιχμές για ψευδείς ισχυρισμούς του Υπουργείου. Επιπλέον, τονίζει ότι οι έρευνες έκλεισαν χωρίς να διαπιστωθεί ανάρμοστη συμπεριφορά από την πλευρά της εταιρείας. Ουσιαστικά, η νέα μήνυση περιορίζει την αξιοπιστία της υπηρεσίας για το έργο της μέχρι τώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Tesla

Η Tesla ως εργοδότης

Η Tesla με τη δημοσίευση της υπογραμμίζει ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων και η θεμελιώδης δικαιοσύνη είναι πάνω από όλα. Αξιοσημείωτη είναι και η σύσταση της επιτροπής «Διαφορετικότητας, Ισότητας και Ένταξης» της εταιρείας.

Τέλος, η Tesla αναφέρει το πρόσθετο πρόγραμμα εκπαίδευσης που ενισχύει την απαίτηση της εταιρείας ότι όλοι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο με σεβασμό. Παράλληλα, υπενθυμίζει στους υπαλλήλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αναφέρουν ανώνυμα τις ανησυχίες τους.

abb_img