Η Volvo θα εξοπλίζει με ιδιαίτερους ήχους τα ηλεκτρικά φορτηγά της

Ένα από τα κύρια γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν ένα ηλεκτροκίνητο όχημα είναι και αυτό της αθόρυβης λειτουργίας. Στην καθημερινή, αστική κίνηση του οχήματος αυτό ακριβώς το γνώρισμα εγείρει και θέματα ασφάλειας, διότι ως πεζοί ή ποδηλάτες έχουμε συνηθίσει να «καταλαβαίνουμε» τα διερχόμενα αυτοκίνητα από το θόρυβο που προκαλούν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης, οι εξατμίσεις και άλλες πηγές ήχου του οχήματος. Αυτή την «ικανότητα» τη χάνουμε όταν βρισκόμαστε κοντά σε ένα ηλεκτρικό όχημα, διότι αυτό δεν εκπέμπει κανέναν θόρυβο.

Αυτή την… ιδιαιτερότητα των ηλεκτρικών οχημάτων οι εταιρείες τη διαχειρίζονται με διάφορους τρόπους, κάποιοι εξ αυτών είναι π.χ. ένας «ήχος κινητήρα σε λειτουργία» που εκπέμπεται μέσω ενός ηχείου στο εμπρός μέρος του οχήματος, ώστε ο πεζός να αντιληφθεί πως τον πλησιάζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η Volvo για να αναπτύξει τα επίπεδα ασφάλειας που προσφέρουν τα ηλεκτρικά φορτηγά της, εξέλιξε ξεχωριστούς ήχους με τους οποίους θα εξοπλίζει τα βαριά οχήματα. Οι ήχοι που έχει σχεδιάσει η εταιρεία έχουν στόχο να είναι ευχάριστοι στο αυτί, τόσο για τον οδηγό, όσο και για τους πεζούς.

Διαβάστε επίσης: Οι τρεις βασικοί λόγοι που οι εμπορικοί στόλοι αυτοκινήτων στρέφονται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Από την 1η Ιουλίου 2021 όλα τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτείται να βγάζουν έναν ήχο, όταν κινούνται με ταχύτητες κάτω των 20 χλμ./ώρα.

Η ένταση του ήχου που απαιτείται να εκπέμπεται, εξαρτάται από την ταχύτητα που θα κινείται το όχημα, καθώς θα αυξομειώνεται βάση της ένδειξης του κοντέρ.

Μάλιστα, υπάρχει οδηγία η οποία αναφέρει πως στο μάξιμουμ της ταχύτητας, δηλαδή τα 20 χλμ./ώρα η ένταση θα πρέπει να είναι στα 56 ντεσιμπέλ. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ το ίδιο ισχύει, αλλά για ταχύτητες έως και 30 χλμ./ώρα.

«Καλώς ορίζουμε τη νέα οδηγία. Από μικρά παιδιά έχουμε μάθει στους δρόμους να εμπιστευόμαστε όχι μόνον αυτό που βλέπουμε, αλλά και αυτό που ακούμε, μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν κοιτάμε αριστερά – δεξιά όταν διασχίζουμε ένα δρόμο. Με το νέο σύστημα ειδοποίησης διασφαλίζουμε πως ο πεζός ή ο ποδηλάτης θα μπορεί να αντιληφθεί ότι βρίσκεται κοντά σε ένα ηλεκτρικό φορτηγό», εξήγησε η Anna Wrige Berling, διευθύντρια του τμήματος κίνησης και ασφάλειας της Volvo Trucks.

Εξελιγμένο από ειδικούς της ακουστικής

Οι ήχοι που κατέληξε η εταιρεία να χρησιμοποιήσει έχουν προέλθει από εξονυχιστική έρευνα που διεξήγαγε εξειδικευμένη ομάδα της εταιρείας στον τομέα της ακουστικής.

Μάλιστα, παρά τον παραγόμενο ήχο που θα εκπέμπεται, τα ηλεκτρικά φορτηγά της Volvo θα παραμένουν πιο «αθόρυβα» σε σχέση με τα συμβατικά φορτηγά.

Τέσσερις διαφορετικοί ήχοι

Το ακουστικό σύστημα ειδοποίησης της Volvo θα περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικούς ήχους, που θα ενημερώνει τους γύρω ανθρώπους για την κίνηση που εκτελεί. Άρα, θα εκπέμπει άλλον ήχο όταν κινείται εμπρός, άλλον όταν κινείται προς τα πίσω, και ούτω κάθε εξής. Επίσης, θα αλλάζει η συχνότητα αναλόγως στο εάν επιταχύνει ή επιβραδύνει το όχημα.

Διαβάστε επίσης: Volvo: Παρουσιάζει πλήρη γκάμα ηλεκτρικών φορτηγών

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!