Η Yamaha εξαγόρασε την Torqeedo

Η εταιρεία Deutz πούλησε την Torqeedo, που ειδικεύεται στην κίνηση ηλεκτρικών σκαφών για πολλά εκατομμύρια ευρώ στην Yamaha Motor.

Ακούστε το άρθρο

Η Yamaha Motor ολοκλήρωσε με επιτυχία την προγραμματισμένη εξαγορά της Torqeedo, με την προηγούμενη ιδιοκτησία της γερμανικής εταιρείας Deutz να πουλάει την Torqeedo για ένα υψηλό διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της Yamaha Motor τον Ιανουάριο του 2024 για την πρόθεσή της να αποκτήσει την Torqeedo, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην κίνηση ηλεκτρικών σκαφών. Ήδη πριν από αυτό, υπήρχαν ενδείξεις ότι η Torqeedo θα μπορούσε να μεταβιβαστεί σε άλλα χέρια, με αναφορές τον Οκτώβριο του 2023 για συζητήσεις της Deutz με πολλά ενδιαφερόμενα μέρη.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Torqeedo αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα ορόσημο στην “CASE Strategy 2024” της Yamaha, η οποία στοχεύει στην επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα στη ναυτιλιακή βιομηχανία και περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας γραμμής ηλεκτρικής κίνησης.

Με την εξαγορά αυτή, η Yamaha Motor εμπλουτίζει το ευρύ χαρτοφυλάκιό της, που κυμαίνεται από μοτοσικλέτες και τετράτροχα έως μηχανήματα κίνησης σκαφών, με την τεχνογνωσία της Torqeedo για ηλεκτρικές κινήσεις σκαφών, που διαθέτει πάνω από δύο δεκαετίες εμπειρίας και πάνω από 250 πατέντες για ηλεκτρικούς κινητήρες, έλικες και ηλεκτρικά συστήματα.

Να σημειώσουμε ότι η Deutz, με έδρα την Κολωνία της Γερμανίας, είχε αποκτήσει την Torqeedo το 2017 υπό τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Frank Hiller. Τώρα, με νέο CEO και νέα στρατηγική, η εταιρεία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της παραδοσιακής της επιχείρησης, κυρίως με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Παρόλα αυτά, υπήρξαν αναφορές για οικονομικές ζημίες σε εκατομμύρια, προβλήματα ποιότητας και προβλήματα διαχείρισης.

ο Toshiaki Ibata από την Yamaha Motor δήλωσε:

«Τα χρόνια τεχνογνωσίας της Torqeedo μάς παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη στην οδήγηση της ηλεκτροκίνησης των θαλάσσιων εφαρμογών μας για να συμβάλουμε σημαντικά σε μια ναυτιλιακή βιομηχανία μηδενικών εκπομπών».

Ο Fabian Bez, Διευθύνων Σύμβουλος της Torqeedo, προσθέτει:

 «Με τη Yamaha Motor, έχουμε έναν ισχυρό στρατηγικό εταίρο στο πλευρό μας για να προωθήσουμε από κοινού την ηλεκτροκίνηση στο νερό. Αυτή η συγχώνευση μας προσφέρει νέες ευκαιρίες για να ενισχύσουμε την ηγετική μας θέση στην αναπτυσσόμενη αγορά συστημάτων ηλεκτροκινητήρων σκαφών και να διαμορφώσουμε το μέλλον της βαρκάδας με βιώσιμο τρόπο από κοινού».

Πηγή: Electrive

 

abb_img