Δεν χωράει συζήτηση ότι η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές. Μάλιστα, η ζώνη «δένει» τους επιβάτες με τη ζωή, αφού περιορίζει σε ποσοστό άνω του 50% τον κίνδυνο θανάτου ή τραυματισμού. Σε περίπτωση πρόσκρουσης το όχημα ακινητοποιείται βίαια. Οπότε, όσοι επιβάτες δεν φορούν ζώνη ασφαλείας, θα εκτοξευθούν με την ίδια ταχύτητα, λόγω αδράνειας. Με ότι αυτό σημαίνει για την σωματική τους ακεραιότητα.
Η ζώνη ασφαλείας έχει τους τρόπους της
Πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν ότι η ζώνη σώζει ζωές και με άλλους τρόπους. Μάλιστα, στην περίπτωση ατυχήματος με εγκλωβισμό επιβατών, μπορεί να γίνει χρήση της πόρπης για το σπάσιμο του παραθύρου. Έτσι, θα μπορούν να βγουν από το αυτοκίνητο. Βέβαια, η ενέργεια αυτή χρειάζεται αρκετή δύναμη και προσοχή.
Τροχαία δυστυχήματα: Μη χρήση ζώνης = θάνατος!
Επιπλέον, το σπάσιμο ενός παραθύρου είναι πιο εύκολη υπόθεση με το «σφυρί εκτάκτου ανάγκης αυτοκινήτου». Όμως έχουμε να κάνουμε με ένα aftermarket προϊόν, το οποίο δεν ανήκει στον εξοπλισμού του αυτοκινήτου. Ωστόσο, καλό θα ήταν να επενδύσετε ένα μικρό ποσό και να αποκτήσετε ένα για ώρα ανάγκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ζώνες ασφαλείας έχουν και άλλες «κρυφές» λειτουργίες. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί, η ζώνη ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να τραβήξει μέχρι τέρμα τη ζώνη ασφαλείας του και στη συνέχεια να κλείσει την πόρτα. Έτσι, έχει τη δυνατότητα να σπρώξει το όχημά του, αφού πρώτα έχει περάσει το σώμα του μέσα από τη ζώνη, για να το ρυμουλκήσει σε ασφαλές σημείο.
Τροχαία ατυχήματα: 5 προτάσεις για τη μείωση των θανάτων
Τέλος, η ζώνη ασφαλείας έχει μία ετικέτα πάνω στην οποία αναγράφει την ημερομηνία κατασκευής της. Αν η ημερομηνία παραγωγής του αυτοκινήτου είναι προγενέστερη της ζώνης, τότε πιθανότατα το αυτοκίνητο είχε εμπλακεί σε ατύχημα. Μάλιστα, αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος, ώστε ο υποψήφιος αγοραστής ενός μεταχειρισμένου Ι.Χ. να γνωρίζει αν το προς πώληση αυτοκίνητο είναι όντως… ατρακάριστο.