Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Απαγόρευση στην Ελβετία (;)

Η Ελβετία σκέφτεται να απαγορεύσει τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η απαγόρευση χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελβετία είναι ένα από τα πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Ουσιαστικά, η χώρα επιθυμεί τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος.

Μάλιστα, η εν λόγω απαγόρευση ανήκει σε ένα φάσμα μέτρων, το οποίο πλήττει σημαντικά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο, καθώς οι αρμόδιοι θα λάβουν τη σχετική απόφαση στις 12 Δεκεμβρίου.

Ελβετία: Αυτό είναι το μακρύτερο τρένο του κόσμο!

Τι θα γίνει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελβετία;

Σε εντατική διαβούλευση είναι το διάταγμα του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ελβετίας σχετικά με τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ουσιαστικά, έχει στόχο τον καθορισμό ενός πλαισίου για τη φόρτιση και τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελβετία σε περίπτωση εξάντλησης του ενεργειακού δικτύου.

Μάλιστα, σύμφωνα με το διάταγμα, η χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι υποχρεωτικά αποκλειστική για αναγκαίες μετακινήσεις. Επιπλέον, ο όρος αναγκαίες μετακινήσεις περιλαμβάνει την επαγγελματική χρήση του οχήματος, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και την επίσκεψη σε γιατρό.

Παράλληλα, θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο για την επίσκεψη σε θρησκευτικά ιδρύματα και τη μετακίνηση για παρουσία σε δίκες.

Την ίδια στιγμή, η ελβετική κυβέρνηση θα επιβάλλει αυστηρό όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους στα 100 χλμ./ώρα. Τέλος, στην περίπτωση επικείμενης έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας θα απευθύνει πρώτα επείγουσες εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης.

Η Ελβετία θα φορολογήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Τα 4 επίπεδα του σχεδίου

Το ενεργειακό σχέδιο της χώρας προβλέπει 4 επίπεδα και τα μέτρα σε κάθε επίπεδο θα διαφέρουν. Ουσιαστικά, τα μέτρα κάθε επιπέδου καθορίζουν η κατάσταση εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας, οι καιρικές συνθήκες, καθώς και οι επιπτώσεις στην οικονομία. Ακόμη, τα μέτρα αφορούν και τα 26 καντόνια της χώρας.

Η Ελβετία αν και παράγει ρεύμα μέσω υδροηλεκτρικών εργοστασίων, τους χειμερινούς μήνες εισάγει ενέργεια από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Επομένως, αν οι προμηθευτές της αντιμετωπίσουν πρόβλημα επάρκειας, τότε και η Ελβετία θα βρεθεί σε ενεργειακό αδιέξοδο.

Τέλος, το μέτρο για την απαγόρευση χρήσης και φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων αφορά περίπου 110.000 ιδιοκτήτες σε όλη την επικράτεια.

Editorial