Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Φόρος 200 δολάρια σε ιδιοκτήτες στον Καναδά

Όσοι έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην επαρχία Αλμπέρτας στον Καναδά, θα πληρώνουν ετήσιο φόρο 200 δολαρίων για ζημίες στους δρόμους.

Ακούστε το άρθρο

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων στην επαρχία της Αλμπέρτας του Καναδά αντιμετωπίζουν ένα νέο φορολογικό μέτρο. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προχωρά σε έναν ετήσιο φόρο ύψους 200 δολαρίων. Η απόφαση αυτή έχει να κάνει με την ανάγκη για χρηματοδότηση βελτιώσεων στους οδικούς άξονες της επαρχίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση επισημαίνει την πρόσθετη φθορά που προκαλούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις οδοποιίες.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα «ελαφρύνουν» το περιβάλλον

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πληρώνουν για τις ζημιές που προκαλούν

Στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προϋπολογισμού για το 2024-25, η κυβέρνηση αναφέρει ότι ο νέος φόρος θα αντισταθμίσει την επιπλέον φθορά στους δρόμους που προκαλούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λόγω του επιπλέον βάρους τους.

Επιπλέον, το ποσό των 200 δολαρίων πλησιάζει το μέσο ποσό που καταβάλλει ετησίως ένας ιδιοκτήτης οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) σε φόρους καυσίμων.

IM Motors: 1 δις. ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σύμφωνα με αναφορές του Auto News Canada, η εισπρακτική επίπτωση θα φτάσει περίπου το 1 εκατομμύριο δολάρια κατά τη φορολογική περίοδο 2024-25. Αυτό το ποσό θα σημειώσει αύξηση στα 5 εκατομμύρια δολάρια το 2025-26 και στα 8 εκατομμύρια δολάρια το 2026-27.

Παρ’ όλα αυτά, αυτά τα ποσά είναι μικρότερα σε σύγκριση με τα έσοδα των φόρων καυσίμων που αναμένεται να συγκεντρωθούν μόνο κατά τη φορολογική περίοδο 2024-2025, τα οποία αναμένεται να φτάσουν τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ποιες πόλεις δεν είναι…φιλικές στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η καναδική κυβέρνηση ανέφερε στον προϋπολογισμό της:

«Ενώ τα έσοδα από τη φορολογία καυσίμων δεν προορίζονται για τη χρηματοδότηση κατασκευής και συντήρησης επαρχιακών δρόμων, υπάρχουν ωστόσο ανησυχίες για δικαιοσύνη με τους οδηγούς άλλων οχημάτων και μακροπρόθεσμες προκλήσεις που σχετίζονται με τη μείωση των εσόδων από τη φορολογία καυσίμων.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επανεξετάζει τη βιωσιμότητα του φόρου στα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, και θα εξετάσει αλλαγές για την προστασία των φορολογικών εσόδων».

Τέλος, για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον φόρο για τα ηλεκτρικά θα υπάρξει ανακοίνωση το φθινόπωρο πριν την εφαρμογή του έως την 1η Ιανουαρίου 2025.

Πηγή: Carscoops

 

abb_img