Είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ιδανικά για οδήγηση στο χιόνι;

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Είναι απολύτως κατανοητό ότι ο κόσμος σιγά-σιγά έχει αρχίσει να αναζητά άλλους τρόπους μετακίνησης πιο φιλικούς προς το περιβάλλον. Για αυτόν το λόγο έχει στραφεί στην ηλεκτροκίνηση.

Όμως τι συμβαίνει όταν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα πρέπει να λειτουργήσει σε χαμηλές θερμοκρασίες; Θα μπορούσε να «επιβιώσει» στο χιόνι;

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της οδήγησης ενός EV σε χαμηλές θερμοκρασίες

Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο το χειμώνα

Πλεονεκτήματα

Πρώτον, πολλά από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν active thermal management, επιτρέποντας τους να προθερμαίνονται πριν ξεκινήσουν. Αυτό μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια φόρτισής τους.

Οι λειτουργίες θέρμανσης μπορούν να ελέγχονται από μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, ώστε να ενεργοποιείται αυτόματα από το σπίτι και να ορίζεται ποια στιγμή θα ξεκινήσει η διαδικασία. Έτσι, μόλις ο οδηγός μπει στο αυτοκίνητο, η θερμοκρασία στο εσωτερικό θα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και θα έχει πολύ καλή ορατότητα και επομένως μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς τα παράθυρα θα είναι χωρίς παγετό.

Δεύτερον, η μπαταρία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα καθιστά βαρύτερα και έτσι το χειμώνα, με τις βροχές και τα χιόνια, τα βοηθούν στη πρόσφυση, όταν ο δρόμος είναι ολισθηρός. Επίσης, αρκετά από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν τετρακίνηση που τα κάνει ακόμα πιο ασφαλή

Τρίτον, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν κινητήρα που δεν χρειάζεται χρόνο για τη θέρμανση του, ώστε να γίνει αποτελεσματικός ο θερμαντήρας για την απόψυξη. Αυτό σημαίνει ότι το όχημα δεν μένει με τον κινητήρα σε λειτουργία και έτσι δεν ρυπαίνει το περιβάλλον.

Για ασφάλεια, το αυτοκίνητο μπορεί, επίσης να παραμείνει κλειδωμένο.

Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Μειονεκτήματα

Πρώτα από όλα, ο κρύος καιρός επηρεάζει την απόδοση της μπαταρίας. Μια μελέτη που έγινε από το American Automobile Association (AAA) έδειξε ότι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες η απόσταση που μπορεί να διανύσει ένα EV μπορεί να μειωθεί έως και 40%.

Αξίζει να αναφερθεί και η έρευνα που έγινε από την ομοσπονδία αυτοκινήτων της Νορβηγίας το 2019, όπου οδήγησαν 20 διαφορετικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε χειμερινές συνθήκες.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, τα αυτοκίνητα έχασαν 20% από την αυτονομία τους, αλλά σε όλα τα οχήματα που συμμετείχαν, υπήρχαν προειδοποιήσεις σχετικά με τη χαμηλότερη χιλιομετρική απόσταση και τη χαμηλή ισχύ. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δίνουν βαρύτητα στο πώς να λύσουν αυτό το θέμα. 

Επίσης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν κυρίως «πράσινα ελαστικά» τα οποία είναι μεν φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά έχουν χαμηλή αντίσταση κύλισης και μερικές φορές υψηλότερες πιέσεις για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Επιπλέον, δεν είναι τόσο «κολλώδη» και έτσι είναι λιγότερα ικανά για το χειμώνα από αυτά που κατασκευάζονται με μαλακότερες ενώσεις.

Τέλος, οι ενεργειακές απαιτήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως είναι η θέρμανση του εσωτερικού, των καθισμάτων, τιμονιών κ.α., έχουν αντίκτυπο στην αυτονομία τους.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν διαθέτουν κινητήρα που παράγει θερμότητα για να ζεσταθεί το αυτοκίνητο, η μπαταρία τροφοδοτεί άλλα συστήματα θέρμανσης και έτσι μειώνεται η ισχύς της μπαταρίας.

Πηγή: www.carleasing.co.uk

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!