Χρήσιμες συμβουλές πριν την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Πλέον, η ηλεκτροκίνηση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα στην γκάμα τους. Επίσης, οι κινητήρες και οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξελίσσονται.

Η επιλογή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πλέον πιο προσιτή, ενώ εξοικονομεί στον κάτοχό του χρόνο και χρήμα (χαμηλό κόστος συντήρησης, χαμηλή κατανάλωση), ενώ, παράλληλα, προστατεύει και το περιβάλλον (βιωσιμότητα, μηδενικοί ρύποι).

Η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αποτελεί μία έξυπνη επιλογή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο επιλέξαμε πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να είναι γνωστά στον πιθανό αγοραστή, πριν την τελική επιλογή.

1. Είναι το κατάλληλο για μένα;

Εάν οδηγείτε πάνω από 200 χιλιόμετρα την ημέρα, τότε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πιθανώς δεν είναι καλή επιλογή για εσάς αυτήν τη στιγμή. Βέβαια, ο μέσος Έλληνας οδηγεί λιγότερο από 100 χιλιόμετρα, ημερησίως. Επίσης, τα περισσότερα νοικοκυριά στη χώρα μας έχουν και δεύτερο αυτοκίνητο.

Επιπλέον, μπορείτε να αντικαταστήσετε το “καθημερινό” σας όχημα με ένα ηλεκτρικό, ειδικά για τις κοντινές αποστάσεις.

2. Μεταχειρισμένο ή καινούργιο;

Καθώς τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά, τα καταστήματα μεταχειρισμένων οχημάτων είναι πιθανό να αναπτυχθούν, παρέχοντας μια ηλεκτρική εμπειρία οδήγησης. Εκτός από τα τυπικά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε σε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο (χιλιόμετρα, φθαρμένα ελαστικά κ.λπ.), τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά οχήματα έχουν κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά για να ελέγξετε, με βασικότερο την κατάσταση της μπαταρίας.

3. Εύρος χρήσης

Όπως είναι ήδη γνωστό, το μέσο ηλεκτρικό προσφέρει γκάμα οδήγησης από 120 έως 160 χλμ. Η οδήγηση σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ. την ημέρα δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να κάνετε 100 χλμ. και πάνω ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε πιο καλά την αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Τουλάχιστον για την ώρα. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε ένα test-drive έως και 80 χλμ., διασφαλίζοντας ότι ο τελικός προορισμός είναι ένας γρήγορος φορτιστής.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή έρευνα καταρρίπτει τον μύθο του άγχους αυτονομίας των οδηγών EV’s

4. Απαιτήσεις φόρτισης

Πριν αγοράσετε ένα ηλεκτρικό όχημα δείτε μπορείτε να εγκαταστήσετε οικιακό φορτιστή στο σπίτι σας. Υπάρχει δημόσιο σημείο φόρτισης κοντά; Ευτυχώς, τα νέα ηλεκτρικά οχήματα έρχονται με έναν πρακτικό ειδικό φορτιστή ηλεκτρικού οχήματος από τον αντιπρόσωπο, ο οποίος είναι συνήθως τοποθετημένος στον τοίχο του γκαράζ. Αν και βολικό, υπάρχουν και φθηνότερες επιλογές.

5. Αναβαθμίσεις λογισμικού / υλικού / υλικολογισμικού

Ένα από τα οφέλη της σύγχρονης παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να αναβαθμιστεί το υλικολογισμικό και το λογισμικό ελέγχου. Το Tesla Model S αναβαθμίζεται αυτόματα σε τακτική βάση, για να βελτιώσει την οδική εμπειρία, μέσω των νέων ρυθμίσεων και διορθώσεων σφαλμάτων. Πριν πραγματοποιήσετε την αγορά, επιβεβαιώστε ότι το αυτοκίνητο έχει ολοκληρώσει όλες τις τελευταίες αναβαθμίσεις.

Στο προσεχές μέλλον, τα περισσότερα μοντέλα θα έχουν την επιλογή αναβάθμισης χρησιμοποιώντας νέα ανταλλακτικά όπως ενσωματωμένους φορτιστές, καθώς και ρυθμίσεις ισχύος ελεγκτή κινητήρα.

abb_img
spot_img