Τα μέλη της United Auto Workers (UAW) από τις ΗΠΑ, του συνδικάτου που εκπροσωπεί εργαζόμενους εταιρειών αυτοκινήτων, ξεκίνησε απεργία την Πέμπτη στις 14 Σεπτεμβρίου. Το συνδικάτο εκπροσωπεί 3 εταιρείες και ειδικότερα τις Ford, Stellantis και General Motors (GM). Ο λόγος της απεργίας έχει να κάνει κυρίως με αύξηση στις απολαβές των εργαζομένων και όχι μόνο.
Πιο συγκεκριμένα, περίπου 12.700 εργαζόμενοι της UAW έλαβαν μέρος στην απεργία από 3 εργοστάσια. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η απεργία θα λάβει ιστορικές διαστάσεις, καθώς δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη κινητοποίηση από 3 εταιρείες ταυτόχρονα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της UAW, Shawn Fain, εξήγησε ότι πρόκειται για τα εργοστάσια, της Ford στο Γουέιν του Μίσιγκαν, της GM στην πόλη Ουέντζβιλ στο Μισούρι, καθώς και της Stellantis στο Τολέντο του Οχάιο.
Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Ακριβότερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Ποιες οι απαιτήσεις του συνδικάτου;
Όπως προαναφέραμε το συνδικάτο ζητάει αύξηση των μισθών κατά 40%, σε βάθος τετραετίας για τα 140.000 μέλη του. Επιπλέον, ζητούσε και ανάλογη αύξηση των αποδοχών και των επικεφαλής των εταιρειών.
Επίσης, ζητάει μία ακόμη εβδομάδα εργασίας 4 ημερών, κάνοντας λόγο για επιστροφή των μισθολογικών αυξήσεων που σχετίζονται με τον πληθωρισμό. Ένα ακόμη αίτημα έχει να κάνει με τα αυστηρότερα όρια, σύμφωνα με τα οποία οι εργαζόμενοι ανήκουν στο προσωρινό προσωπικό, το οποίο δεν λαμβάνει συνδικαλιστικές παροχές.
Η ηλεκτροκίνηση θα κοστίσει ακριβά στις ΗΠΑ
Τι επιπτώσεις προκαλεί η απεργία στις ΗΠΑ;
Η Ford πήρε θέση σχετικά με τα αιτήματα του UAW, λέγοντας ότι αυτά θα υπερδιπλασιάσουν το εργατικό κόστος για την ίδια. Σύμφωνα με το Anderson Economic Group, σε περίπτωση που συμμετέχουν στην απεργία και οι 140.000 εργαζόμενοι για διάστημα 10 ημερών, αυτό θα κόστιζε ακριβά.
Δηλαδή, θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά κοντά στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, καθώς επίσης και 900 εκατομμύρια σε χαμένους μισθούς.
Stellantis: Επανάσταση στις μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ποια η στάση του πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν;
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει υποστήριξη για τις προσπάθειες του συνδικάτου. Μάλιστα, έστειλε την Υπουργό Εργασίας, κ. Τζούλι Σου και τον οικονομικό σύμβουλο, κ. Τζιν Σπερλινγκ στο Ντιτρόιτ, το κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ. Εκεί θα έρθουν σε επαφή με την UAW και τις εταιρείες αυτοκινήτων.
Τέλος, δήλωσε σε μία σύντομη, απρογραμμάτιστη εμφάνιση στον Λευκό Οίκο:
«Κανείς δεν θέλει απεργία, αλλά σέβομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις επιλογές τους στο πλαίσιο του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και [καταλαβαίνω] την απογοήτευσή τους».