Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Ακριβότερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακριβότερα στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σε σχέση με τις τιμές τους στην κινέζικη αγορά.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2022 παρουσιάζουν υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε σχέση με τις τιμές τους το 2015. Ωστόσο, οι τιμές των ηλεκτρικών στην Κίνα το ίδιο διάστημα κατέγραψαν μείωση που αγγίζει περίπου το 50% της τιμής του 2015. Επομένως, η συγκεκριμένη διαφορά επιτρέπει την κατάληψη μεγάλου μεριδίου της αγοράς στην Ευρώπη από τις κινέζικες μάρκες ηλεκτρικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της JATO Dynamics, αναμένουμε την εμφάνιση πολλών κινέζικων εταιρειών στην Ευρώπη κατά τους επόμενους μήνες.

Τα 10 κορυφαία ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε αυτονομία!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η ανισότητα στις τιμές

Η έρευνα της JATO Dynamics εστίασε στις αποκλίσεις των τιμών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Κίνας. Ουσιαστικά, στην Ευρώπη το μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο κόστιζε 49.000 ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 η τιμή άγγιξε τα 56.000 ευρώ. Εν ολίγοις, παρατηρούμε μία αύξηση 14%. Επομένως, στην Ευρώπη τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι κατά 27% ακριβότερα από τα αυτοκίνητα με θερμικό κινητήρα βενζίνης.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου το 2015 το μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο κόστιζε λίγο παραπάνω από τα 53.000 ευρώ. Η τιμή του κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 αγγίζει σχεδόν τα 64.000 ευρώ και σημειώνει αύξηση 20%. Επιπλέον, η τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στις ΗΠΑ είναι 43% ακριβότερη από αυτή ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης (βενζίνη).

Τέλος, στην Κίνα η τιμή του μέσου ηλεκτρικού αυτοκινήτου το 2015 ήταν σχεδόν 67.000 ευρώ και το πρώτο εξάμηνο του 2022 έφτασε τα 32.000 ευρώ. Σημείωσε δηλαδή μείωση 52% και καθιστά τα ηλεκτρικά φθηνότερα κατά 33% σε σχέση με τα αυτοκίνητα που καταναλώνουν βενζίνη.

8.790 ηλεκτρικά αυτοκίνητα και 1.200 φορτιστές στην Ελλάδα

Παράλληλα, την διαφορά στις τιμές προκαλεί ο διαφορετικός στόχος στην παραγωγή. Στη Ευρώπη οι εταιρείες στοχεύουν στην παραγωγή premium ηλεκτρικών μοντέλων και διατηρούν υψηλές τις τιμές των ηλεκτρικών. Επιπλέον, το καταναλωτικό κοινό στις ΗΠΑ προτιμά μεγάλα οχήματα και SUV, τα οποία είναι ακριβά και ασύμφορα στην ηλεκτροκίνηση. Τέλος, η κινέζικη κυβέρνηση προωθεί την ηλεκτροκίνηση δίνοντας ισχυρά κίνητρα στους πολίτες.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η επαγωγική φόρτιση στον ορίζοντα!

Η Ινδία στο δρόμο της ηλεκτροκίνησης

Εκτός από την Κίνα και η Ινδία έχει στόχο την είσοδο της στο χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, η χώρα σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων, καθώς αυτές του πρώτου εξαμήνου του 2022 άγγιξαν τις πωλήσεις των 2 προηγούμενων ετών.

Τέλος, αν οι εταιρείες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν μειώσουν τις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα κατακτήσουν το χώρο ινδικές και κινέζικες.

abb_img
spot_img