ΗΠΑ: Σπουδαίο κοίτασμα σπάνιων γαιών στο Wyoming

Οι αλλαγές στην κρίσιμη αγορά των σπάνιων γαιών μετά την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος στο Wyoming των ΗΠΑ.

Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα, αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σπάνιων γαιών, όπως η American Rare Earths και η Ramaco Resources, ανακάλυψαν ένα πολύ μεγάλο απόθεμα σπάνιων γαιών στην πολιτεία του Wyoming των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με υπολογισμούς, το εν λόγω κοίτασμα έχει αξία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η ανακάλυψη του έχει τεράστια σημασία και για άλλους λόγους. Οι λόγοι αυτοί αφορούν την άμεση σχέση που έχουν οι σπάνιες γαίες με την ενεργειακή μετάβαση και τη βιομηχανία.

Σδούκου: Συμμετοχή στην Υπουργική Διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας – Cars Electric

Η αλλαγή στην αγορά σπάνιων γαιών με την άνοδο των ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων σπάνιων γαιών αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης. Ωστόσο, η χώρα που κατείχε μέχρι πρότινος συντριπτικά το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς των σπάνιων γαιών ήταν η Κίνα. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες μονοπωλίου με απρόβλεπτες συνέπειες. Για παράδειγμα, η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σαν «εργαλείο» τις σπάνιες γαίες της για να κερδίσει πολιτικά οφέλη σε διεθνές επίπεδο.

Πλέον, η κατάσταση στον τομέα των σπάνιων γαιών δείχνει να αλλάζει. Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος στο Wyoming, οι ΗΠΑ θα μπορούν αφενός να μειώσουν την εξάρτηση τους από την Κίνα και αφετέρου να αρχίσουν να εξάγουν σε άλλες χώρες το προϊόν τους. Επομένως, η Κίνα θα έχει μικρότερη δυνατότητα άσκησης πολιτικής επιρροής με τη χρήση των σπάνιων γαιών.

Ενδεικτικές για το μέγεθος της ανακάλυψης στο Wyoming είναι οι δηλώσεις του CEO της American Rare Earths, Donald Swartz. Ο Donald Swartz ανέφερε πως η εξέλιξη αυτή «ξεπέρασε και τα πιο τρελά μας όνειρα, και έχουμε κάνει γεώτρηση μόνο στο 25% της ιδιοκτησίας».

Eurostat: Μικρή αύξηση συμμετοχής ΑΠΕ στις μεταφορές το 2022 – Cars Electric

Οι τομείς όπου υπάρχει ανάγκη για σπάνιες γαίες

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως αυτή η είδηση αφορά και τον κόσμο της ηλεκτροκίνησης. Τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν έναν από τους κυριότερους τομείς όπου υπάρχει ανάγκη για χρήση σπάνιων γαιών. Επίσης, άλλα παραδείγματα όπου υπάρχει ανάγκη για σπάνιες γαίες είναι η χρήση τους σε ανεμογεννήτριες, σε chips υπολογιστών, καθώς και σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

abb_img