Κίνα: Ηλεκτρική ενέργεια από ήλιο και… αλάτι!

Στην Κίνα, ένα φωτοβολταϊκο πάνελ 1GW, παράγει ηλεκτρική ενέργεια για τους κατοίκους της περιοχής Tianjin, από ήλιο και αλάτι.

Ακούστε το άρθρο

Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Κίνα γίνεται με ένα πολύ καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, στην πόλη Τιεντσίν υπάρχει ένας τεράστιος ηλιακός σταθμός παραγωγής ενέργειας, ο οποίος παράγει ηλεκτρική ενέργεια από το αλάτι και τον ήλιο. Το όνομα αυτού είναι Huadian Tianjin Haijing.

Ο εν λόγω σταθμός διαθέτει μία τεράστια συστοιχία από ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των αλυκών Changlu. Ειδικότερα, τα ηλιακά πάνελ απλώνονται σε μία έκταση μεγαλύτερη των 13 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έτσι, παράγουν την απαραίτητη ενέργεια για την κάλυψη των βασικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής.

Bentley: 36.418 ηλιακά πάνελ για το νέο Dream Factory

Έτσι λειτουργεί το φωτοβολταϊκό σύστημα στην Κίνα

Το σύστημα που χρησιμοποιεί το αλάτι και τον ήλιο παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες διπλής όψης. Οι συλλέκτες απορροφούν άμεσα το ηλιακό φως που έρχεται κατευθείαν από τον ήλιο, καθώς επίσης και το φως που αντανακλάται από την επιφάνεια του νερού.

Ανάμεσα στα πάνελ υπάρχει μεγάλη απόσταση για τη καλύτερη αξιοποίηση της ενέργειας και της επεξεργασίας του αλατιού. Επιπλέον, τα ηλιακά πάνελ έχουν κλίση υπό συγκεκριμένη γωνία για την ελαχιστοποίηση της σκίασης της υδάτινης επιφάνειας. Πολύ απλά, με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει χώρος στην επιφάνεια του νερού, για να φτάνει το φως του ήλιου πιο εύκολα σε αυτήν.

Aquasol: Το πλωτό πάρκο που λειτουργεί μόνο με ήλιο και νερό!

Θα καλύψει τις ανάγκες της πόλης

Ακόμη, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία China Huadian Corporation, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Huadian Tianjin Haijing ισχύος 1 GW θα παράγει 1,5 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο. Μάλιστα, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μπορεί να τροφοδοτήσει περίπου 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά στην πόλη Τιεντσίν.

NJR Clean Energy Ventures: Ένα πλωτό ηλιακό πάρκο για το Νιού Τζέρσεϊ

Μείωση 1,25 εκατομμυρίων τόνων CO2

Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι αλυκές, εκτός από την παραγωγή αλατιού, χρησιμεύουν και για υδατοκαλλιέργεια και πιο συγκεκριμένα για την εκτροφή γαρίδων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το τεράστιο φωτοβολταϊκό έργο θα εξοικονομήσει 500.000 τόνους τυπικού άνθρακα. Έτσι, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,25 εκατομμύρια τόνους.

abb_img