Κρίση στις σπάνιες γαίες: Η Κίνα σφίγγει την θηλιά στην αυτοκινητοβιομηχανία

Η Κίνα περιορίζει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, προκαλώντας ανησυχία στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Ποιοι κατασκευαστές επηρεάζονται

Ακούστε το άρθρο

Στα μέσα Μαΐου, η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, επικαλούμενη πιθανές ελλείψεις αυτών των κρίσιμων πρώτων υλών. Αν και οι εξαγωγές επιτρέπονται και πάλι υπό αυστηρούς κανονισμούς, η επίδραση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είναι ήδη αισθητή, σύμφωνα με την Automobilwoche. Η Κίνα εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικό έλεγχο στην παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους κατασκευαστές.

Κίνα: Οι πρώτες επιπτώσεις: Παύσεις παραγωγής σε Suzuki και Ford

Η έλλειψη στις αγορές, έχει ήδη αναγκάσει τη Suzuki να διακόψει προσωρινά την παραγωγή του δημοφιλούς μοντέλου Swift, ενώ η Ford διέκοψε προσωρινά τη γραμμή παραγωγής του Explorer στις ΗΠΑ. Αν και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εμφανίζονται προς το παρόν καθησυχαστικές, οι διατυπώσεις τους, θυμίζουν το κλίμα αβεβαιότητας της κρίσης των μικροτσίπ, την περίοδο της πανδημίας.

Κίνα: Ανησυχία στους προμηθευτές: «Η κατάσταση είναι κρίσιμη»

Οι προμηθευτές, ωστόσο, εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Εκπρόσωπος της Mahle δήλωσε ότι, παρά τα υπάρχοντα αποθέματα, παραμονεύει ο κίνδυνος για διακοπές στην παραγωγή. Η ZF επισημαίνει πως, παρότι δεν χρησιμοποιεί απευθείας σπάνιες γαίες, εξαρτήματα από τρίτους ενδέχεται να επηρεαστούν. Η Schaeffler αναφέρει καθυστερήσεις στις παραδόσεις, αν και η παραγωγή δεν έχει διακοπεί ακόμη.

Η αντίδραση της Γερμανικής ένωσης αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA)

Η VDA προειδοποιεί για ενδεχόμενες καθυστερήσεις, ή ακόμα και πλήρεις διακοπές στην παραγωγή, αν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί σύντομα. Αν και η Κίνα χορήγησε νέες άδειες εξαγωγής για 17 μεταλλικά στοιχεία, αυτές δεν διανεμήθηκαν ισότιμα σε όλους τους πελάτες. Ειδικότερα, καμία ινδική αυτοκινητοβιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της Tata, δεν έλαβε σχετική άδεια, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την παραγωγή στην Ινδία.

Κίνα: Γεωπολιτικό παιχνίδι: Πιέσεις και τιμωρητικοί δασμοί

Η επιλεκτική διάθεση των πρώτων υλών εγείρει ερωτήματα: πρόκειται για οικονομική πίεση ή στρατηγική ενίσχυση της κινεζικής διαπραγματευτικής θέσης; Ο ειδικός σε πρώτες ύλες, Christian Grimmelt από τη Berylls by AlixPartners, θεωρεί την κίνηση ως ένδειξη ισχύος, με στόχο να επηρεαστεί η ευρωπαϊκή στάση, απέναντι στις εξαγωγές κινεζικών αυτοκινήτων. Η απόφαση της Ε.Ε. σχετικά με ενδεχόμενους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων παραμένει ανοιχτή.

Πηγή: Automobilwoche