Lada: Το νέο Iskra κάνει το ντεμπούτο του στη Ρωσσία!

Το Lada Iskra είναι το πρώτο νέο μοντέλο της Avtovaz εδώ και αρκετά χρόνια, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2025.

Ακούστε το άρθρο

Με τον πόλεμο έτσι στην Ουκρανία να μαίνεται εδώ και δυόμισι χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσσίας, η Avtovaz παρουσίασε και ένα νέο μοντέλο. Που θα κυκλοφορήσει και στις αρχές του 2025. Το Lada Iskra, είναι ένα μικρό και τετράθυρο σεντάν, που βασίζεται, σε κάποιες ρωσσικές εκδόσεις των Renault και Dacia. Αλλά ενδέχεται να ακουλουθήσουν και κάποιες παραλλαγές του αμαξώματος, όπως station wagon, αλλά και «cross station wagon» (γνωστό και ως crossover).

Έτσι το Iskra είναι και το πρώτο νέο μοντέλο της Lada, εδώ και χρόνια. Μετά και τον αντίκτυπο των κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί στη Ρωσσία από τον δυτικό κόσμο. Αλλά και σύμφωνα με την εταιρεία, το Iskra, θα τοποθετηθεί μεταξύ του παλιού Granta και του ελαφρώς μεγαλύτερου Vesta. Επεκτείνοντας έτσι περαιτέρω και τη γκάμα των μοντέλων της Lada.

Lada: Το νέο Iskra κάνει το ντεμπούτο του στη Ρωσία!

Στιλιστικά, το Iskra υιοθετεί τη στυλιστική γλώσσα «X-Design» από τη Vesta, με «γλυπτά» φτερά, αλλά και μοντέρνα LED. Από την άλλη πλευρά και οι αναλογίες του subcompact sedan, θυμίζουν το Dacia Logan.

Lada Iskra:Ένας Ρώσσος με γαλλικό DNA

Η Lada λέει ότι το Iskra ανήκει σε μια «σύγχρονη και παγκόσμια πλατφόρμα. Η οποία και έχει ανασχεδιαστεί και έχει γίνει έτσι τεχνολογικά ανεξάρτητη». Η εταιρεία πρόσθεσε ότι και τα ηλεκτρονικά έχουν αναβαθμιστεί πλήρως, αλλά με την προσθήκη βέβαια, περίπου 400 νέων ανταλλακτικών.

Η πλατφόρμα φαίνεται και να είναι μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της αρχιτεκτονικής CMF-B. Η οποία και χρησιμοποιείται, από πολλά μοντέλα των Renault, Dacia και Nissan. Αλλά ο Όμιλος Renault, διέκοψε εντελώς τους δεσμούς του με την Lada το 2022. Οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν έτσι, την προηγούμενη πρόσβασή τους στην συνεργασία αυτή. Και εργάστηκαν απο την αρχή, για να υποστηρίξουν την εθνική τους παραγωγή αυτοκινήτων, αλλά χωρίς καμία συμβολή από τη Γαλλία.

Lada: Το νέο Iskra κάνει το ντεμπούτο του στη Ρωσία!

Ο πρόεδρος της Avtovaz, Maxim Sokolov, δήλωσε. «Σε χρόνο ρεκόρ και για τα πρότυπα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, στην πραγματικότητα αναδημιουργήσαμε αυτό το αυτοκίνητο. Καθιστώντας το έτσι και τεχνολογικά ανεξάρτητο». Ο Sokolov αποκάλυψε ότι και η συνολική επένδυση για το έργο έφτασε τα 23 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Που ισοδυναμεί με περίπου 258 εκατομμύρια δολάρια, με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Είπε επίσης και ότι το Lada Iskra, βρίσκεται επί του παρόντος στα τελικά στάδια ανάπτυξης του. Συμπεριλαμβανομένης έτσι και της «αποσφαλμάτωσης της παραγωγής, της λεπτομέρειας και της διαμόρφωσης εκ νέου, όλων των συστημάτων των οχημάτων».

Lada: Το νέο Iskra κάνει το ντεμπούτο του στη Ρωσία!

Νέο μοντέλο, παλιοί κινητήρες

Αλλά το ολοκαίνουργιο Lada, δεν θα κρύψει καμία έκπληξη κάτω από το καπό του. Καθώς οι επιλογές και του συστήματος μετάδοσης κίνησης, είναι δανεισμένες από τα «αυτόχθονα» μηχανικά σύνολα της εταιρείας. Έτσι η βασική έκδοση, θα εφοδιάζεται με έναν βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων της Granta, απόδοσης 90 ίππων. Αλλά και θα συνδυάζεται με ένα χειροκίνητο και πεντατάχυτο κιβώτο ταχυτήτων. Ένας επίσης λίγο πιο ισχυρός κινητήρας 1,6 λίτρων απο το μοντέλο Vesta, αποδίδει 106 ίππους. Στέλνοντας ισχύ στους μπροστινούς τροχούς και μέσω ενός χειροκίνητου εξατάχυτου, ή και ενός αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων.

Το Lada Iskra, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει έτσι την παραγωγή του στο εργοστάσιο του Togliatti, στις αρχές του 2025. Οι τιμές θα ανακοινωθούν με την επίσημη κυκλοφορία του στην αγορά.

abb_img