Η Leapmotor συνεχίζει να επεκτείνει τη γκάμα των ηλεκτρικών της μοντέλων και ετοιμάζει το νέο B03, ένα αμιγώς ηλεκτρικό supermini, που φιλοδοξεί να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά. Το νέο μοντέλο θα βρεθεί απέναντι σε ισχυρούς ανταγωνιστές, όπως το Renault 5 E-Tech, το επερχόμενο Volkswagen ID. Polo και το Cupra Raval, συνδυάζοντας σύγχρονη τεχνολογία, μεγάλη αυτονομία και πρακτικότητα.
Η Leapmotor αποτελεί πλέον μέρος του ομίλου Stellantis, στον οποίο ανήκουν επίσης οι Opel, Peugeot, Citroën, Fiat, Jeep και πολλές ακόμη γνωστές μάρκες. Οι πρώτες πληροφορίες για το νέο μοντέλο, προέρχονται από την κινεζική αγορά, όπου θα διατίθεται με την ονομασία A05, πριν ξεκινήσει η πορεία του προς την Ευρώπη.
Αυτονομία έως 500 χιλιόμετρα

Στην Κίνα, το νέο ηλεκτρικό hatchback, θα προσφέρεται με δύο διαφορετικές μπαταρίες χωρητικότητας 39,8 kWh και 53 kWh. Σύμφωνα με τις εργοστασιακές προδιαγραφές, η μικρότερη έκδοση εξασφαλίζει αυτονομία περίπου 400 χιλιομέτρων, ενώ η μεγαλύτερη φτάνει τα 500 χιλιόμετρα.
Οι τιμές αυτές βασίζονται στον κύκλο δοκιμών CLTC, ο οποίος εμφανίζει συνήθως μεγαλύτερη αυτονομία, σε σχέση με το ευρωπαϊκό πρότυπο WLTP. Επομένως, οι τελικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών εκδόσεων, αναμένεται να είναι χαμηλότερες όταν ανακοινωθούν οι επίσημες προδιαγραφές.
Γρήγορη φόρτιση και δύο επιλογές ισχύος

Η Leapmotor δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τις τεχνικές προδιαγραφές του μοντέλου που θα διατεθεί στην Ευρώπη, ούτε το μέγεθος της μπαταρίας που θα χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, έχει γνωστοποιήσει ότι η φόρτιση από 30% έως 80% θα ολοκληρώνεται σε περίπου 16 λεπτά, στοιχείο που τοποθετεί το B03 ανάμεσα στα ταχύτερα της κατηγορίας.
Στην κινεζική αγορά θα διατίθεται με δύο ηλεκτροκινητήρες απόδοσης 94 ίππων και 121 ίππων, αμφότεροι τοποθετημένοι στον εμπρός άξονα. Η ισχυρότερη έκδοση επιταχύνει από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 10,5 δευτερόλεπτα, επίδοση αντίστοιχη με τις βασικές εκδόσεις των νέων ηλεκτρικών supermini του ομίλου Volkswagen.
Δεν θα υπάρξει έκδοση με range extender

Η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει ότι το Leapmotor B03 θα παραμείνει αποκλειστικά ηλεκτρικό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Leapmotor International, Tianshu Xin, η τεχνολογία επέκτασης αυτονομίας (range extender) θα χρησιμοποιείται μόνο σε μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρείας, όπως το B05 και το SUV B10, τα οποία ανήκουν σε ανώτερες κατηγορίες.
Έμφαση στους χώρους και την πρακτικότητα

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του νέου μοντέλου, αναμένεται να είναι οι εσωτερικοί χώροι. Με ύψος 1.560 χιλιοστά και μεταξόνιο 2.605 χιλιοστών, το B03 υπόσχεται άνετη φιλοξενία για επιβάτες, ιδιαίτερα στις πίσω θέσεις.
Τα πίσω καθίσματα έχουν τοποθετηθεί ψηλότερα ώστε να βελτιώνεται η άνεση, ενώ διαθέτουν και αναδιπλούμενη βάση, μια λύση που θυμίζει τα γνωστά «Magic Seats» του πρώτου Honda Jazz, αυξάνοντας σημαντικά τις δυνατότητες μεταφοράς αντικειμένων.
Σύγχρονη τεχνολογία και προηγμένα συστήματα ασφαλείας
Η Leapmotor φαίνεται πως θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξοπλισμό του νέου B03. Οι πληροφορίες από την Κίνα κάνουν λόγο για πλούσιο τεχνολογικό πακέτο που περιλαμβάνει:
Κάμερες 360 μοιρών.
Αισθητήρα LiDAR για προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού.
Ψηφιακό πίνακα οργάνων 8,8 ιντσών.
Κεντρική οθόνη αφής 14,6 ιντσών.
Σύστημα πολυμέσων με επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon τελευταίας γενιάς.
Ο εξοπλισμός αυτός αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα, απέναντι στους ανταγωνιστές του, ειδικά αν διατηρηθεί και στις ευρωπαϊκές εκδόσεις.
Σχεδίαση εμπνευσμένη από το B03X

Εμφανισιακά, το νέο B03 βασίζεται στο μεγαλύτερο B03X, υιοθετώντας παρόμοια σχεδιαστική φιλοσοφία. Διαφέρει κυρίως επειδή δεν διαθέτει τα προστατευτικά πλαστικά περιμετρικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την crossover έκδοση, ενώ στην Κίνα εξοπλίζεται με ζάντες 16 ιντσών αντί για τις 18 ιντσών που χρησιμοποιεί το B03X στην Ευρώπη.
Παρά τις διαφοροποιήσεις αυτές, η συνολική σχεδίαση παραμένει ιδιαίτερα μοντέρνα, με δυναμικές γραμμές και αεροδυναμικό αμάξωμα, που ακολουθεί τις τελευταίες τάσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Πότε αναμένεται στην Ευρώπη

Η εμπορική διάθεση του Leapmotor B03 στην Ευρώπη δεν αναμένεται πριν από το 2027. Μέχρι τότε η εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις τελικές προδιαγραφές για τις ευρωπαϊκές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων της αυτονομίας κατά WLTP, των διαθέσιμων κινητήρων και του επιπέδου εξοπλισμού.
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πάντως, το νέο ηλεκτρικό supermini δείχνει ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, για να αποτελέσει έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αντίπαλο απέναντι στα Renault 5 E-Tech, Volkswagen ID. Polo και Cupra Raval, συνδυάζοντας μεγάλη πρακτικότητα, σύγχρονη τεχνολογία και υψηλή ενεργειακή απόδοση.
Πηγή: autoexpress.co.uk